28.04.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:
Madde ve su miktarı üzerinden bir bağlantısı olan hipertonik ortam, hücreleri üzerinden ele alınan örneklendirme olarak öne çıkıyor. Diğer bir ifade ile hücreler belli bir yapı altında hipertonik ortamda fiziksel açıdan değişkenlik gösterir. Bu değişim madde ile su arasında gerçekleştiği noktada yoğunluk üzerinden ele alınır.
Hipertonik Ortam Nedir?
Hücreye bağlı olarak çözünen madde miktarının çok, suyun az olduğu ortama hipertonik ortam denmektedir. Özellikle Hipertonik ortama yerleştirilen bir hücre, zaman içerisinde su kaybederek ciddi anlamda büzüşür. Bu büzülme olayına ise plazmoliz adı verilmektedir. Bu doğrultuda özellikle bitki hücresinde koful küçülür, zar ile çeper arasında yer alan boşluk gittikçe daha fazla artış gösterir.
Yaşanan bu durumun temel sebebi hipertonik ortamın hücrenin ortamından çok daha yoğun olmasıdır. Böyle bir ortamda bulunan hücreler üzerinde bitkilerin yaprakları gözüküyor ve ciddi anlamda su kaybı yaşanır. Tabii bu büzüşme olayı sadece bitkiler değil aynı zamanda tek hücreli canlılarda ya da farklı hayvan guruplarında da gerçekleşebilmektedir.
Hipertonik Ortam Başlıca Özellikleri Nelerdir?
Hipertonik ortamın en önemli özelliği yoğunluğudur. Yani yoğun bir etkiye sahiptir ve böylece içerisine yerleştirilen hücreler önemli oranda su kaybı yaşar. Bu doğrultuda madde miktarının daha çok hale gelmesi ile beraber önemli oranda su kaybı yaşanır. Hipertonik ortama alışmış pek çok canlı bulunmaktadır. O yüzden de yoğun olması kapsamındaki özelliği ile beraber, birçok canlıya yaşama imkanı sağlar. Hem bitkiler hem de pek çok hayvan ve tek hücreli canlılar için oldukça önemlidir.