28.04.2021 - 04:21 | Son Güncellenme:
Hikayede anlatım olay örgüsüne ve yazarın ifade biçimine göre değişiklik göstermektedir. Hikayede anlatım okurun hayal gücüne hitap eder. Hikayede sahneleme tekniği, diyalog tekniği, iç konuşma tekniği ve şuur akışı tekniği uygulanır.
Hikayede Anlatım Teknikleri
Hikayede anlatımı güçlendirmek ve olay örgüsü doğru bir şekilde yansıtmak için hikayede anlatım tekniği kullanılmaktadır. Gösterme tekniği sayesinde hikayede olaylar, kişiler ve varlıklar okura doğrudan sunulmaktadır. Gösterme tekniğinde anlatıcıdan ziyade diyalog, iç konuşma ve bilinç ön plandadır.
Diyalog tekniğinde ise kahramanların karşılıklı konuşmaları ön planda tutulur. Karakterlerin duygu ve düşüncelerinin mantık sırasına göre yansımasına iç monolog tekniği denilmektedir. İç monolog tekniğinde karakterlerin iç dünyası okur tarafından anlaşılmalıdır. Şuur akışı tekniği ile kişilerin duygu ve düşünceleri çağrışım ilkesi gereğinde doğrudan okura aktarılır. Şuur akışı tekniğinde bilinç akışı ile iç konuşma tekniği iç içe kullanılmaktadır.
Hikayede En Çok Kullanılan Anlatım Teknikleri
Hikaye içerisinde çoğu zaman tahkiye etme tekniği kullanılmaktadır. Tahkiye etme tekniğinde olay, olay zinciri, olay örgüsü bulunur. Düz olay örgüsünde olaylar düz bir sıra ile kronolojik olarak anlatılır. İlmekli olay örgüsünde ise olay akışının iç içe geçtiği görülmektedir. Ara sıra geçmişe dönük olaylar da anlatılmaktadır. Hikayede geriye dönüş tekniği de çok fazla kullanılır.
Öykü anlatıcısı olayı şimdiki zamandan alarak karakterin geçmişine götürmektedir. İç çözümleme tekniğinde ise kahramanların duygu, düşünce ve hayalleri ifade edilmektedir. Özetleme tekniğinde geniş bir anlatım ortaya çıkar. Parodi yani yansılama tekniğinde edebiyat alanında bulunan bir metne farklı bir biçim verilerek yeniden ele alınır.