06.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir Güneli - Çocukların eğitimleri ve sağlıkları çoğunlukla annelerin sorumluluğunda. Anneler onlarla ilgilenirken bazen konunun uzmanlarına bile güvenmiyor. Özel okullar başta olmak üzere öğretmenler, bu tarz annelerin aşırı müdahalesinden bunalmış durumdalar. Derslerin içeriğine karışan, çocuğuna ve öğretmene sürekli uyarılarda bulunan, WhatsApp gruplarında sürekli akıl veren annelerden diğer veliler de zaman zaman rahatsız. Bu durumu “Her şeyi bilen anneler” diye bazen sosyal medyadan dile getiriyor bazen de okul yöneticilerine aktarıyor. Dün sosyal medyada platformu Twitter’da “Her şeyi bilen anneler” tartışma konusuydu. Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli’nin attığı “Her şeyi bilen bir anne kitlesi var ama her şeyi… Eskiden yoktu on yılda türedi…
Organik besin mi şak makale gibi konuşur. Otizm, DEHB vb. O’ndan sorulur. İlaç uygulaması, psikoterapi falan O karar verir. Okulun idaresi, eğitimi O’ndan sorulur. O’nun gibi olma…” içerikli tweet’e yüzlerce yorum yapıldı.
‘Öğretmeni suçluyor’
“Her şeyi bilen” annelerin eğitim ve sağlıkta ortaya çıkardığı sorunlarla ilgili Arif Verimli, Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu:
Her şeyi bilen veliler, özellikle de anneler, sağlıkta doktorlara teşhislerini soruyorlar, Google’dan araştırma yapıyorlar. Kendi kendilerine teşhis koyuyorlar. Önerilen tedavileri doğru bulmuyorlar. Bir başka doktora gidiyorlar. Sonunda tedavi edemiyorsunuz bu insanları. Bir de öğretmenler muzdarip bu işten. Öğretmeni yetersiz buluyor, şikâyet ediyor, çocuğu birazcık geç öğrenen biri olsa da öğretmeni, rehber öğretmeni, okul idaresini beğenmiyor. Oradan buradan araştırma yapıyor, sonunda öğretmene patlıyor ve öğretmen suçlu oluyor.
Çocuğa zarar veriyor
Bu sorunun özel okullarda çok yaşandığına dikkat çeken Verimli, “Eğer velilerin öğretmenle ilgili bir şikâyeti varsa bunu idareye yazılı olarak bildirmelidir. Ama durduk yere ortaya çıkıyor bunlar. Bunu yapanlar çok bilmiş ama bilgisizler. Her şeyi bilen ama genel kültürden yoksun insanlar daha çok bunu yapıyor” dedi. Her şeyi bilen annelerin bu tutumlarının çocuklarda da ikilem oluşturduğunu dile getiren Verimli, şunları söyledi: “Çocukta bir güvensizlik oluşuyor. İster istemez öğretmeni yanlış bulduğu için kendisi de zaten başarısızsa bunun nedenini öğretmene bağlıyor.”
‘Çok yorucu profil’
Psikiyatrist Arif Verimli, mesajına öğretmenler ve velilerden gelen yorumları tek tek cevapladı. İşte onlardan bazıları:
* Kızım anaokuluna başladı. 3-4 veli grubu kuruldu. Çocukların beslenmesinden, giyiminden, saçından, başından hatta öğretmenin çok fazla oyun oynatmasından her gün ama her gün bildirim geliyor. Hepsini sessize alıp sadece öğretmenimizle muhatap oluyorum.
* Bu profiller Türkiye’de eğitim sistemine yön veriyor, acı gerçek. Okul yöneticileri onların bir sözüyle eften püften ilkelerini çöpe atıp dahiyane fikirle özel okul öğretmenlere yükleniyor.
* 20 yıllık öğretmenim. Son yıllarda ortaya çıkan bu veli-anne profili çok yorucu. Onların çocukları hep ‘EN’ olmak zorunda. Kıyaslama, baskı var. Bir de öğretmeni hemen şikâyet ediyorlar. Bir velinin ‘Bu öğretmenler bir şey bilmiyor her şeyi biz öğretiyoruz’ dediğini bile duydum.
* Bu normal değil mi? Bir alanda yüzlerce kitap ve bilgi var. İnsanların bunları okumasını kötülemek bana biraz garip geliyor. Elbet bir meseleye dair bilgi sahibi olmak insanı uzman yapmaz ama uzmanların da insanlardan eskisi olmalarını beklemeleri çok doğru gelmiyor bana.
* Bunların doktor olmuş versiyonları da var, onlar daha da akla ziyan... Bütün gün Instagram hikâyelerinden okudukları, birçoğunun kaynağı belirsiz yazılarla kendilerince akıl, şifa dağıtmaya çalışırlar.