26.02.2021 - 05:07 | Son Güncellenme:
Hayat; basit bir tanımla yaşamdır. Doğumla başlayan ve ölüme kadar geçen bir süredir. Fakat elbette bu tanım çok sığ ve yüzeysel kalır.
Hayat Nedir?
Yaşam ya da hayat teknik olarak, organizmaların biyolojik süreçler gösterdiği bir evredir. Kimyasal reaksiyonlar ya da dönüşümle biten başka olaylar gibi bazı biyolojik süreçler gösteren organizmaların bir özelliğidir. Çünkü organik maddeler gelişme ve üreme yeteneklerine sahip bulunmaktadırlar. İnsan da bu yeteneklere sahip bir varlıktır. Bu süreç "doğum" ile başlar ve "ölüm" ile biter.
Filozoflara Göre Hayatın Anlamı ve Amacı Nedir?
Hayatın anlamı, hayatın sadece biyolojik bir süreç olmadığı, hayatı anlamlandırmak ve derinliğini çözümlemek adına filozoflar da düşünce ve teori ortaya koymuşlardır. Gerçekten insan bu dünyaya neden gelmiştir. Hayatın anlamı ve amacı nedir? Eflatun yani Platon'a göre "iyi idea" esastır. Yani hayatın anlamı bilginin en yüksek biçimine ulaşmaktır. Öte yandan Aristo hayatın nihai amacını insanın " iyi olmak" hedefine ulaşmak olarak açıklamıştır.
Hedonizm ise hayatın anlamını "en yüksek seviyede zevk almak, hemen şimdi zevk" formüle etmektedir. Aristippus bu düşüncenin önderidir ve insanın keyfinin acısının üstünde olması gerektiğini savunur. Stoacılık ise hayatı şöyle anlamlandırır; olayların mantığını kavra ki canın yanmasın. Çünkü insanın doğanın işleyiş mantığını iyi tanıması ve ona göre hareket etmesi gerektiğini ileri sürer. Bunun yanında hayatın anlamı ve amacı üzerinde diğer bazı felsefi akımlar da şunlardır: Nihilizm, kantianizm, epikürizm, kiniizm.