EğitimHata Türlerinin Etki Analizi (Fmea) Nedir? Fmea Çeşitleri Nelerdir?

Hata Türlerinin Etki Analizi (Fmea) Nedir? Fmea Çeşitleri Nelerdir?

22.03.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

FMEA ilk defa 1950'li yıllarda Amerika'da uçuş sistemlerinde kullanılan bir analizdir. İngilizcedeki "Failure Mode and Effect Analysis" kavramının baş harflerinin alınmasıyla oluşan FMEA Türkçeye "Hata Türleri ve Etkileri Analizi" olarak çevrilmiştir. Peki hata türlerinin etki analizi (FMEA) nedir? FMEA çeşitleri nelerdir? FMEA'ya dair bilinmeyen tüm detayları derledik.

Hata Türlerinin Etki Analizi (Fmea) Nedir Fmea Çeşitleri Nelerdir

 FMEA, en genel tanımla bir sistemdeki olası hata türlerinin analizinde kullanılan bir geliştirme prosedürüdür.

Haberin Devamı

Hata Türlerinin Etki Analizi (FMEA) Nedir?

FMEA farklı sistemlerde oluşabilecek potansiyel hataları analiz etmeye ve değerlendirmeye yarayan, ayrıca bu sistemlerdeki hata payını azaltmayı hedefleyen bir uygulamadır. FMEA sayesinde sistemlerde ortaya çıkabilecek hataların büyük oranda önlenmesi ve olası kötü sonuçlara karşı önlem alınması sağlanır. Bu sayede riskler azaltılır ve çalışma verimliliği artırılır. Sağladığı avantajlar sebebiyle farklı kullanım alanlarına sahip olan FMEA, potansiyel problem ve hatalara karşı alınan bir önlemdir.

FMEA sayesinde her türlü sistemin süreç kontrolü ve güvenliği sağlanır. Hataların etkisinin ve hataları azaltmaya yönelik adımların azaltılması için son derece gerekli olan FMEA, hatanın sebeplerini ve nedenlerini tanımlayarak gelişim aşamasına katkı sağlar. Aynı zamanda problem takibi ve analizi açısından da faydalıdır.

Haberin Devamı

FMEA Çeşitleri Nelerdir?

FMEA'nın sistem, tasarım, süreç ve servis olmak üzere 4 çeşidi bulunur. Sistem FMEA; tasarımın ilk aşamalarında sistemin analiz edilmesini, sistem eksikliğinden kaynaklanan fonksiyonlar arası hataları tespit etmede kullanılır. Bu şekilde potansiyel hata riski en aza indirgenir.

Tasarım FMEA; tasarımdan kaynaklanan problem tespitinde kullanılır. Tamamen tasarımı ilgilendiren analizlerin yapıldığı bu süreçte sistemin plana uygun bir şekilde ve zamanında gerçekleştirilmesi önemlidir. Ürün henüz tasarım aşamasındayken potansiyellerin belirlenmesi zamandan kazanç sağlar. Süreç FMEA, montaj ve üretim evresindeki hataların analiz ve tespit edilmesini sağlarken; servis FMEA müşteriye servis iletmek için kullanılır.