EğitimHalk Şiiri Kaça Ayrılır? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Halk Şiiri Kaça Ayrılır? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

02.06.2021 - 15:34 | Son Güncellenme:

Halk edebiyatı üzerinden bakıldığı zaman Anadolu için birçok farklı halk şiiri türü bulunmaktadır. Bunlar amacına ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki halk şiiri kaça ayrılır? Kısaca özellikleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Halk Şiiri Kaça Ayrılır Kısaca Özellikleri Nelerdir

Halk şiirleri geçmişten günümüze kadar ulaşmış çok önemli eserlerdir. Üstelik bu konuda yüzyıllar boyunca süregelmiş önemli şairler de bulunur. Türk edebiyatı üzerinden bakıldı vakit halk şiirleri farklı bölümlere ayrılmaktadır.

Halk Şiiri Kaça Ayrılır?

Halk edebiyatında yer alan halk şiirleri coşku ve heyecana bağlı olarak belli unsurlar doğrultusunda ayrılır. Özellikle ürünlerin sahibi, işlenen konular ve coşku ile heyecan üzerinden üç gruba ayrılmaktadır.

- Anonim halk şiiri
- Aşık tarzı halk şiiri
- Dini tasavvufi halk şiiri

Her biri farklı konular üzerinden ele alınmış ve dile getirilmiş şiirlerdir. Aynı zamanda yapısı açısından da değişkenlik gösteren şiirler olarak ön plana çıkarlar. O yüzden kendine has özellikleri ile beraber, bu konuda pek çok farklı şiirin bulunduğunu söylemek mümkün.

Halk Şiiri Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen halk şiirleri, pek çok farklı özellik taşımaktadır. Aynı zamanda bu özellikler üzerinden dönemin etkilerini de günümüze taşıyan bir ayrıcalık sunar.

- İslamiyet’in kabulünden önceki döneme ait önemli izler taşır.
- Genel olarak ayrılık, aşk, sevgiye özlem, toplumsal olaylar, doğa güzelliği ve yiğitlik ve ölüm ile din gibi konuları ele alır.
- Halkın anlayabileceği dilden konuşma dili ele alınmıştır.
- Nazım birimi dörtlüktür.
- Hece ölçüsü olarak genelde 7,8 ve 11’lik kalıplar kullanılmıştır.
- Genel olarak yarım ve cinaslı kafiye kullanılmıştır.
- Türkü, mani, destan, koşma gibi nazım şekilleri değerlendirilmiştir.

Bu şekilde özellikleri ile beraber yüzyıllar boyunca günümüze ulaşmış oldukça fazla sayıda halk şiiri bulunmaktadır.