EğitimGüçlü Etkileşim Nedir? Güçlü Etkileşimler Hangileridir?

Güçlü Etkileşim Nedir? Güçlü Etkileşimler Hangileridir?

24.07.2022 - 12:35 | Son Güncellenme:

Güçlü etkileşim son zamanlarda çok sık araştırılan konular arasında bulunmaktadır. Kuarklar ve gluonlar arası etkilemişe güçlü etkileşim adı verilir. Kuark maddenin temel bileşiminden birini temsil etmektedir. Gluon ise kuarklar arasındaki etkileşimi sağlayan temel parçacık olmaktadır. Güçlü etkileşim nedir? Güçlü etkileşimler hangileridir? İşte, tüm detaylar.

Güçlü Etkileşim Nedir Güçlü Etkileşimler Hangileridir

Güçlü etkileşim kuantum renk dinamiği kuramı ile betimlenmektedir. Güçlü etkileşim doğrudan temel parçacıklara etki ettiği zamanda da hadronlar arasında nükleer kuvvet şeklinde karşımıza çıkar.

Güçlü Etkileşim Nedir?

Güçlü etkileşime giren parçacıklar doğrudan gözlemlenmemektedir. Sadece hadronlar gözlemlenmektedir. Bu durum asimptotik özgürlük kuramı ile açıklanmaktadır. Bu nedenle hadronun ne olduğu çok önemlidir. Bir hadron güçlü etkileşimin bir arada tuttuğu taneciklerden oluşan bileşik bir parçacıktır.

Kuarklar ve gluonlar arasındaki etkileşime güçlü etkileşim adı verilir. Bu etkileşim kuantum renk dinamiği ile betimlenmektedir. Güçlü etkileşim doğrudan temel parçacıklara etki ediyor olsa da bu kuvvet hadronlar arasındaki nükleer kuvvet olmaktadır. Sadece hadronların gözlemlenmesi görüngüsü ise asimptotik özgürlük kuramı ile açıklanmaktadır.

Güçlü Etkileşimler Hangileridir?

Güçlü etkileşimler iyonik bağ, kovalent bağ ve metal bağ olmaktadır. İyonik bağ ilk sırada yer alır. Elektron alışverişi gerçekleştirerek ortaya çıkan iyonik bağın oluşumunda atomların elektron çekme istediğindeki farklılık etken faktörüdür. İyonik bağlarda zıt yükler birbirini çekmektedir. Bu sebeple diğer güçlü bağlardan daha sağlam yapıya sahiptir.

Kovalent bağ elektron ortaklaşması sonucunda kurulmaktadır. Bu bağı yapan atomların arasındaki elektro negativite fark iyonik bağdaki kadar fazla olmamaktadır. Bu sebeple bir taraf elektronu tamamen almamakta, diğer taraf ise tamamen vermemektedir.

Metalik bağ ise metal atomları bir arada tutmayı başaran bağlardır. Metaller katı biçimde kristal örgüler meydana getirmektedir. Bu örgüler ise iyonik bileşiklerin örgülerine benzememektedir.