EğitimGrafit Elektriği İletir Mi?

Grafit Elektriği İletir Mi?

16.06.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:

Fizik konusunda en merak edilen ve önemli sorular içerisinde grafit elektriği iletip iletmediği geliyor. Bünyesinde bulunan yapılara bağlı olarak Bunun cevabını vermek mümkün. Peki grafit elektriği iletir mi? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Grafit Elektriği İletir Mi

 Elektronlar ve moleküler üzerinden yapısı bulunan grafit, birçok farklı özellik gösterir. Ayrıca fiziğin önemli kollarından biri olması ile beraber, elektriği iletip iletmemesi önemli bir yere sahiptir. Bu konuda internet üzerinden de çok sık araştırma gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

 Grafit Elektriği İletir mi?

 Grafitin yapısında aromatik hidrokarbonlarda olduğu gibi 2 tip elektron bulunmaktadır. Bunlardan biri G (sigma) elektronları ile beraber diğeri ise (pi) elektronları olarak bilinmektedir. Bu bağlamda elektronlar meydana gelen düzlemler arasında serbest bir şekilde hareket etme imkanı elde etmektedirler. Bunun sonucu olarak ise grafit elektriği iletme özelliğine sahip olur.

 Grafit aynı zamanda karbon elementinin kristalize hale gelmiş bir şekli olarak öne çıkar. Aynı zamanda heksagonal, diğer bir ifade ile altıgen bir şekle sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Bu yönüyle ele alındığı vakit grafitin elektriğin ettiğini söylemek doğru olur.

 Grafit aynı zamanda bilinen en yumuşak mineraller arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise grafitin tabakaları arasında zayıf bir bağ bulunmuş olmasıdır. Böylece grafit sadece elektriği değil aynı zamanda etkin bir şekilde ışığı da iletmektedir.

Haberin Devamı

 Erime sıcaklığı 3527 derece olan grafit, bu yönüyle sıcaklığa da oldukça dayanıklı yapılar arasında gelmektedir. Karbon atomunun bir allotropu olarak öne çıkan elmasa göre ise zıt bir görüntüye sahip olduğunu eklemek mümkün. Özellikle öğrenciler için büyük öneme sahip olan grafit konusunda, bu yapının elektriği ile ettiğini söylemek gerekir. Yani elektrik ile beraber ışığı aktif bir şekilde iletme özelliğine sahip bir yapıdır.