Eğitim ‘Gölge bakan ünvanlı biriyle görüşmem’

‘Gölge bakan ünvanlı biriyle görüşmem’

05.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP’deki gölge bakan kavramının vesayete dönüşme eğiliminden dolayı rahatsız olduğunu, böyle ünvanlı kişilere randevu vermeyeceğini söyledi. Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu için “Beyaz sayfa sunmuştum, görüş vermediler” dedi

‘Gölge bakan ünvanlı biriyle görüşmem’

HANDE ATILGAN / Ankara - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda bulunan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) teklifini ve CHP’nin önceki gün buna karşı başlattığı eylem sürecini değerlendirdi. Tekin, kanun değişikliğiyle kuruluş süreci başlatılan Milli Eğitim Akademisi’nin geleceği için de önemli mesajlar verdi. Bakan Tekin, şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

ŞOV MALZEMESİ OLMASIN: (CHP’nin ÖMK ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni yargıya taşıyacağı açıklaması) Hata yaptıysak yargı bizi kontrol etmekle mükellef, bunun oraya taşımasından rahatsızlığım yok. Biz de adımlarımızı atarken hukukçuların danışmanlık hizmetinden faydalanıyoruz. Dolayısıyla metinlerin bu tür denetimden geçmesinden değil ama şundan rahatsız olabiliriz; bu samimi bir davranışsa şov malzemesi haline dönüşmemesi gerekir. Dilekçenizi hazırlar, götürürsünüz. Bunun meydanlarda konuşulması, devletin denetimi içerisine girmiyor. Bu artık siyasi bir propaganda malzemesi haline dönüştü, ondan rahatsız oldum.

GÖLGE BAKANLAR 50’LERİN MÜSTAKİL GRUBU: (CHP Eğitimden Sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı, “milli eğitim gölge bakanı” Suat Özçağdaş’ın başlattığı 24 saatlik basın açıklaması eylemi) Bu gölge bakan kavramının bir vesayete dönüşme eğiliminden dolayı rahatsızım. Böyle bir ünvanla randevu isteyen kişilere randevu vermem. Benim için CHP milletvekili olması yeterli. O kavram CHP’nin kendi iç hesaplaşması içinde üretilen bir kavram. Örnekleri var daha önce. ‘Müstakil grup’ diye bir kavram var. O ünvan herhangi bir kişiye randevu vermemi gerektirmez. Hangi siyasi partinin temsilcisi randevu isterse veririm ama beni kendi partisi için iktidar mücadelesinde kullandıkları enstrümanların bir parçası haline dönüştürmek istedikleri zaman, o işte yokum. 

Haberin Devamı

BEYAZ SAYFA SUNDUK: (24 saat basın açıklamasına katılacak eğitim paydaşlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?) Görüş vermek ya da görüşüme uygun hareket edeceksin dayatmasında bulunmak sivil toplum mantığıyla örtüşmez. Bahsi geçen herkese, hem müfredatla hem de ÖMK ile ilgili hazırlığımızı yapıyoruz, hazırlıklarınız varsa bizimle paylaşın, dedik. Ben beyaz bir sayfa açtım. Buyurun gelin beraber yazalım demek mi; ben yazdım, buyur bununla ilgili düşüncelerini söyle demek mi daha demokratiktir? Hepsine beyaz kâğıdı açtığımızda getirmemişsiniz. Aylarca süren bir hazırlık yapmışım, bir kurgu inşa etmişim, geliyorsunuz kurgunun en altındaki tuğlaya ben buna karşıyım deyip çekmek istiyorsunuz. Bunun Türkçe anlamı sabotajdır.

Haberin Devamı

TEKLİFİ YASAMA HAZIRLIYOR: (Teklifin hazırlık süreci) Sosyal medyada ‘bakanlık yasamaya direktif veriyor’ diye eleştiriyorlar. Böyle bir şey yok. Biz bunun hazırlığını yaparken, milletvekillerimiz vardı. İhtiyaçlarımızı söylüyoruz, yasama temsilcileri de o ihtiyaçlarımız doğrultusunda bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığının kararını veriyorlar ve ihtiyaç duyuyorlarsa yasama metnini hazırlayıp parlamentoya teklif olarak sunuyorlar. Bir inisiyatifimiz yok. 

FAKÜLTELER GÜÇLENECEK: (Milli Eğitim Akademisi’nin kuruluşu) Kurgulamaya çalıştığımız, dünyada artık uygulanmakta olan model. Eğitim fakültelerinin işlevsiz hale getirildiğine dair tartışmalara katılmıyorum. Eğitim fakültelerimize tam tersine daha fazla uzmanlaşabilecekleri bir alan bırakıyoruz. Bakanlık olarak kendi elemanımızı seçebilmemiz gerekiyor. Yani çocuğunuzu teslim edeceğim öğretmenlerimizi, alternatifler içerisinde en iyisini seçmek bizim de hakkımız. Okullarımıza ülkemizi bilen, çocuklarla daha hemhal olabilecek bir öğretmen istiyoruz.

Haberin Devamı

AKADEMİDEKİ KOMİSYONLAR NASIL HAZIRLANDI?: Birinci havuz, bu işi akademik anlamda üniversitelerle ders veren kişilerle yürütmek; bir de mesleğin içerisinde duayen hale gelmiş çalışmış eğitici profilleri... Bu ikisiyle teori ile pratiği birleştireceğiz.

AKADEMİ BİR SONRAKİ ATAMA YILINDA: (Akademideki öğretmenlere ücret artışı, emekliliğe etki edecek sigorta verilmesi talebi) Nihayetinde yasama organı TBMM. Önergelerle hem komisyon aşamasında hem TBMM Genel Kurul aşamasında revize edilebilir, parlamentonun takdirinde. Çıktıktan sonra değerlendirebiliriz. (Akademi açılana kadar atama yapılacak mı?) Her yıl öğretmen ataması yapılıyor. Önümüzdeki yıl da yapılacak. Akademi kurumsallaşmadığı için mevcut sistemle atama yapıyoruz. Akademi bir sonraki öğretmen atama takviminde ancak devreye girebilir ama bunlar Hazine Maliye Bakanlığı’yla beraber vereceğimiz kararlar.