27.04.2021 - 13:18 | Son Güncellenme:
Gezegenlerin kendilerine ait ışıkları yoktur. Bu gök cisimleri bir yıldız etrafında dönmektedir. Bulunan gezegenlerin tamamının sadece bir yıldız etrafında değil aynı zamanda kendi etraflarında da döndükleri tespit edilmiştir.
Gezegenlerin Büyükten Küçüğe Göre Sıralaması Nasıldır?
Güneş, samanyolu galaksisinde bulunan bir yıldızdır. Büyüklüğü de orta büyüklük olarak kabul edilir. Güneş çekiminde bulunan 8 tane gezegen vardır. Bu 8 gezegenin toplamda 166 uydusu vardır. Bunun dışında Güneş sisteminde 5 cüce gezegen, cüce gezegenlere ait 6 adet uydu ve milyarlarca göktaşı yer almaktadır.
Güneş sistemindeki gezegenler Güneşe yakından uzağa doğru; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün şeklindedir.
Güneş sisteminde yer alan cüce gezegenler ise; Ceres, Plüton, Haumea, Eris şeklindedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar ve incelemeler neticesinde güneşin yarıçapının yaklaşık olarak 696 bin 342 kilometre olarak hesaplanmıştır. Güneş Sistemi kütlesi ise yaklaşık olarak %99,86'lık kısmı güneşten oluşur. Bunun yanında Güneş çekim kuvveti ile gezegenlerin belli bir yörüngede kalmalarını sağlamaktadır.
Güneş sisteminin yaklaşık 4.6 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Oldukça büyük bir gaz ve toz bulutunun sıkışması ve sonucunda içine doğru çökmesi ile güneş ve diğer gezegenler oluşmuştur. Milyonlarca yılda şimdiki Güneş sistemi meydana gelmiştir.
Merkür, Venüs, Dünya, Mars iç gezegen olarak isimlendirilir. Bu gezegenler ayrıca kayasal gezegen olarak da bilinmektedir. Kayasal gezegenlerden sonra büyük bir asteroid kuşağı yer almaktadır.
Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün gezegenleri ise dış gezegen olarak isimlendirilir.
Gezegenler büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralanmaktadır;
- Jüpiter
- Satürn
- Uranüs
- Neptün
- Dünya
- Venüs
- Mars
- Merkür