04.06.2021 - 02:48 | Son Güncellenme:
Geleneksel Türk Tiyatrosu, kökeninde eski inançları ve gelenekleri bulunduran modern tiyatro dışında tutulan bir tiyatrodur. Geleneksel Türk Tiyatro'ları arasında birçok farklı tür bulunur.
Geleneksel Türk Tiyatrosu Nedir?
Geleneksel Türk Tiyatrosu, eski inanç ve eski geleneklere bağlı olan bir tiyatro türüdür. Modern tiyatro dışında olmasıyla bilinen ve göstermelik olan bir türdür. Tiyatro başlığı altında karagöz, kukla ve orta oyunu gibi farklı oyun türleri bulunuyor. Göstermelik türler klasik tiyatro türlerinden oldukça farklıdır. Şarkı ve söz oyunlarına bağlı olan geleneksel tiyatrolar yazılı bir metin değildir. Geleneksel tiyatroda güldürü öğeleri ön plana çıkıyor. Bu durumun yanı sıra, ders veren ve eğitici özellikleri bulunuyor. Genellikle sahne bulunmayan tiyatro türleridir.
Seyirlik köy oyunlarının kökenine bakıldığında, bolluk törenleri ve ilkel inançlara kadar gidildiği görülür. Karagöz ve orta oyunu birbirine benzerliği oyunlar arasında yer alır. Sahnelenme ve teknik bakımından farklılıkları bulunur. Meddah tek kişilik yapılan bir tiyatro çeşididir. Kukla gelenekleri ise çok eski zamanlara dayanan türlerden biridir. Yüzyıllarca Türk halkı tarafından takip edilen türlerdir. Bugün etkisi her ne kadar fazla olmasa da, modern tiyatro da kaynaklık olarak gösterilebiliyor.
Kısaca Türleri Ve Genel Özellikleri Nelerdir?
Genellikle İstanbul'da ortaya çıka geleneksel Türk tiyatrosu, sanatta bir susuştur. Türklerin tiyatrosu yüzyıldan beridir kendi sorunlarını ve kendi insanlarını seyirciye aktarır. Günümüzde geleneksel Türk tiyatrosunu görmek çok mümkün değildir. Eski zamanlarda daha çok yaygın olarak türler, günümüzde çok fazla görülmüyor ve tercih edilmiyor. Tiyatro sevenlerin yakından takip ettiği birçok oyun, günümüzde gerçekleştirilmiyor.
Hacivat Karagöz, meddah ve köy seyirlik oyunu gibi çok farklı oyunları barından bir tiyatrodur. Türleri tamamen farklı özelliklere ayrılır. Herkesin bildiği meddah oyunu, tek kişiyle gerçekleştirilen bir oyun türüdür. Hacivat ve Karagöz'e bakıldığında, sahne de oynatılan iki karakteri yansıtır. Yapılan konuşmalar ve seslendirmeler tamamen geleneksel Türk tiyatrosuna özgü olarak yapılmıştır ve yapılıyor. Türk tiyatroları, her insanın yakından takip ettiği ve geçmiş yıllardan bildiği oyun türleridir.