10.07.2014 - 10:26 | Son Güncellenme:
2012 yılında tanımlanan yeni tıp mesleklerinin önemli bir kısmı önlisans programları… Bu değişikliğin bir sonucu olarak içinde bulunduğumuz yıl sağlık meslek lisesi mezunlarının yetkili personel olarak atanmasına son verildi. Bundan böyle sağlık teknikeri olabilmek için meslek yüksekokulu mezuniyeti şartı getirilmiş durumda. Sağlık alanındaki bu gelişmeler sağlık eğitiminde meslek yüksekokullarını çok önemli bir konuma taşıdı.
Meslek Yüksekokullarında Yeni Sağlık Programları
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 projeksiyonuna göre yeni tanımlanan sağlık mesleklerinde büyük personel açığı öngörülüyor. Bir kereye mahsus olarak sağlık bakanlığı tarafından mevcut sağlık personelleri çalıştıkları alanda yetkilendiriliyor. Ancak ağız ve diş sağlığı, anestezi, tıbbi görüntüleme, ilk ve acil yardım, ameliyathane teknikerliği gibi alanlara yeni atamalar yapılamıyor. Sağlık alanında faaliyet gösteren meslek yüksekokulları yaklaşık yirmi meslek dalında nitelikli personel yetiştirme yarışı içerisinde… Bu yarış sonucunda program ve kontenjan sayısının önemli ölçüde arttığı bu dönemde uzmanlar sağlık alanında eğitim almak isteyen öğrencilerin uygulama kalitesine önem vermeleri gerektiği konusuna dikkat çekiyorlar.
Geleceğin Programları: Elektronörofizyoloji, Optisyenlik, Odyometri
Mesleki eğitime getirdiği yeniliklerle tanınan Kapadokya Meslek Yüksekokulu sağlık programlarının pek çoğunda üç dönem uygulaması yürütüyor. Öğrenciler henüz okurken özellikle yaz dönemlerinde bölgede faaliyet gösteren anlaşmalı sağlık kurumlarında uygulama yapma imkânı buluyorlar. Bunun yanı sıra yüksekokul yine bir ilke imza atarak fizik tedavi ile ağız ve diş sağlığı alanlarında uygulama merkezleri açma çalışmalarına devam ediyor. Eğitimde işbirliği protokolleri ile öğrencilerine henüz okurken burs ve iş imkânları sunuyor.
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Kapadokya Meslek Yüksekokul yetkilileri öğrencilerin mesleklerini seçecekleri şu günlerde gençlerin tercih edecekleri mesleklerini seçecekleri programı iş imkânının sürekliliği ve uygulama kalitesi yönünden değerlendirmelerini tavsiye ediyorlar. Adı duyulmuş, tanınmış programların yanı sıra yüksekokul tarafından gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarında önemli iş imkânları sunduğu tespit edilen Elektronörofizyoloji, Optisyenlik ve Odyometri gibi özel programları da işaret ediyorlar.
Meslek yüksekokullarının sağlık programlarına sağlık meslek liselerinden sınavsız geçiş yapmak mümkün. Ayrıca bu programlara Anadolu liseleri ve düz liselerden de YGS ile giriş yapılabiliyor.