EğitimGediz Deltası'nda doğa eğitimi

Gediz Deltası'nda doğa eğitimi

18.08.2008 - 15:42 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, doğa bilincinin oluşmasında bilimin rehberliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gediz Deltasında doğa eğitimi

Prof. Dr. Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında EÜ Edebiyat Fakültesi’nce yürütülen "Gediz Deltası-Spil Dağı Milli Parkı-Kula ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi" adlı projenin dördüncüsüne başlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Projenin TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Doğa bilincinin oluşmasında ve yeni bir yaşam biçiminin önerilmesinde bilimin rehberliğine ihtiyaç var. Farklı alanlardaki genç araştırma görevlilerine ve izci lideri öğretmenlere geniş bir ekoloji ufku kazandırmak, doğanın dilinin öğretilmesi yoluyla bilimin popülerleştirilmesine yardımcı olmak amacıyla yürütülen proje 12 gün sürecek. Projeye değişik illerde görev yapan 17 izci lideri öğretmen ile farklı üniversitelerden 17 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 34 kişi katılacak."

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, küresel felaketlerin son yıllarda hızla arttığına dikkati çekerek, "İnsanlık doğal olaylar karşısında çaresiz kalıyor. Gelişmiş ülkeler bu konuda alınabilecek önlemler konusunda 30 yıl önce harekete geçti. Ülkemizde de bu alandaki çalışmalara hız vermek durumundayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Kayan ise dünya nüfusunu kontrol altında tutmanın imkansız olduğunu, ancak mutlu yaşayabilmek için çevre ile dost yaşamanın yollarını bulmak gerektiğini anlattı.

PROJE

"Gediz Deltası-Spil Dağı Milli Parkı-Kula ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi" adlı doğa eğitimi projesi kapsamında, Spil Dağı Milli Parkı ve çevresinin sunduğu doğal ve kültürel değerler, üniversite öğretim üyeleri ve diğer uzmanların katkılarıyla bütüncül ve katılımcı bir eğitim anlayışı temelinde işlenecek.

Eğitim sırasında bölgenin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin ekoturizme açılabilmesinin şartları tartışılacak.
Proje kapsamında, Kula yöresinin başlıca volkanik şekillerinin oluşum ve özellikleri, Ulucak höyüğünde prehistorik dönem doğa-insan ilişkileri, İzmir’in ilk yerleşim alanı olan Yeşilova höyüğünde deneysel arkeoloji çalışmaları, Bornova-Salhane kıyı düzlüğünde sondaj çalışması, Spil Dağı Milli Parkı’nın doğal ve kültürel özellikleri, Soma Havzası’nda arazi kullanım sorunları ve Soma Termik santralinin çevresel etkileri, Bergama Ovacık altın madeni çıkarım alanı, İkizgöller ve Homeros vadisi, Aigai Antik Kenti’nin tanıtılması, Akhisar Beyoba Sazoba Antropojen kumul alanı, İzmir Kuşcenneti’nin ekolojik açıdan değerlendirilmesi konusunda uygulamalı çalışmalar gerçekleştirilecek.