27.04.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:
Osmanlı Divan şairleri ve mutasavvıfları tarafından kaleme alınmış en önemli mesnevilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: 1- Keykavus - Kabusname
2- Feriduddin Attar - Esrarname 3- Sadi Şirazi - Gülistan
Garipname Kimin Eseridir?
Garipname, Aşık Paşa tarafından kaleme alınan en eski ve en önemli mesnevilerden biridir. Toplam 12.000 beyitten oluşan eserde hikemi bir üslup kullanılmıştır. Bir dervişin dünya hayatında sakınması ve dikkat etmesi gereken şeylerin anlatıldığı eserde vahdet-i vücud, ayan-ı sabite ve fenafillah gibi temel tasavvufi kavramlara da yer verilmiştir.
Yazıldığı dönemde birçok şairi ve dervişi etkileyen kitap, kendisinden sonra birçok mesnevinin yazılmasına öncülük etmiştir. Kitapta yer alan diğer konular şunlardır: Allah aşkı, ahiret inancı, riyazet, nefs ile mücadele ve kulluk vazifeleri.
Garipname Hangi Döneme Aittir?
Tasavvuf geleneği 11. yüzyılda Orta Asya'da çıkmış, sonra tüm Anadolu'da ve Osmanlı topraklarında yayılmıştır. 13. ve 14. yüzyılda kaleme alınan eserler, farklı tasavvufi anlayışlarının gelişmesinde etkili olmuştur.
Aşık Paşa tarafından kaleme alınan Garipname 1329 yılında yayımlandı. Tasavvufun erken dönem klasikleri arasında yer alan bu eser başta Süleyman Çelebi ve Fuzuli olmak üzere birçok şairi etkiledi.
Garipname, 14. yüzyılda yazılan çoğu tasavvuf klasiği gibi Türkçe kaleme alınmıştır. Aşıkname kitabın içerisinde Arapça ve Farsça tamlamalara da yer vermiştir.