21.02.2022 - 13:55 | Son Güncellenme:
Füme, tütsülenmiş et demektir ve tütsüleme tekniği ile etin korunmaya alınmasıdır. Füme tekniği sayesinde etik uzun süre tüketilmesi mümkündür.
Füme Nedir, Nasıl Yapılır?
Füme, tütsülenmiş et anlamına gelir ve tütsülenmiş etlere söylenir. Tütsü ile korunmaya alınmış olan etin hem tüketim ömrü uzar hem de et farklı bir renk ile farklı bir tada kavuşur. Füme, etin odun dumanında bekletilmesi ya da pişirilmesi işlemine verilen isimdir. Etin 15 gün boyunca kaya tuzunda beklemesi ve sonra da 120 derecelik bir odun fırınında 24 saat boyunca pişmesi gerekir. Füme, çiğ et olmadığından direkt olarak alındığı gibi yenebilen bir ettir.
Hangi Ürünlere Füme Yapılır?
Fümenin hangi ürünlere yapıldığı merak edilen konulardan biridir. Pişmiş bir et olmasından dolayı fümenin ayrıca pişirilmesine gerek yoktur. Tütsülenmiş et anlamına gelen füme, hindi etinden, dana etinden ya da somondan yapılabilir. Genellikle en çok tercih edilen çeşitleri de hindi füme, daha füme ve somon fümedir. Bu ürünlerin normal öğünlerde ya da kahvaltı öğünlerinde rahatlıkla tüketilmesi mümkündür.