EğitimFontanel Nedir, Nerede Bulunur? Fontanel Ne Zaman Kapanır?

Fontanel Nedir, Nerede Bulunur? Fontanel Ne Zaman Kapanır?

18.02.2022 - 14:54 | Son Güncellenme:

Fontanel, bebeklerin başının arkasında yer alan iki kafa kemiğinin arasındaki yumuşak dokudur. Pek çok ebeveyn, fontanel hakkında bilgi almak ister. Bıngıldak adı verilen bu doku çok hassas bir yapıya sahiptir. Fontanel nedir, nerede bulunur sizler için derledik.

Fontanel Nedir, Nerede Bulunur Fontanel Ne Zaman Kapanır

Yan fontaneller ise, doğumdan hemen sonra kapanmaya başlar. Arka fontanel üçgen şeklindedir ve parmak ucu (0.5 cm) genişliğine sahiptir. Bu alan ise, yaklaşık olarak 3 ay içinde kapanır.

Haberin Devamı

 Fontanel Nedir?

 Fontanel yani diğer ismi ile bıngıldak, iki kafa kemiği arasında yer alan bağ dokusu ile kaplanmış olan elimizle yumuşak şekilde hissedebildiğimiz pencere şeklinde yumuşak yapılardır.

 Fontanel Nerede Bulunur?

 Yeni doğan bir bebekte arka, ön ve ikişer tane de yanlarda olmak üzere toplamda ise, 6 adet fontanel vardır. Ön fontanel ise, elle çok hissedilen bölümdür. 

 Fontanel Ne Zaman Kapanır?

 Fontanelin doğumda çapı 1-4 cm arasında olur. En erken 3.ay’da ve en geç 18.ay’da kapanabilir. Nadir de olsa bazı çocuklar fontanelleri kapalı bir şekilde de olarak doğabilir, ama kemikler arasında açıklık (suturlar) bulunuyorsa aylık baş çevresi ölçümlerinde de yeteri kadar baş büyümesi varsa patolojik (hastalık) bir olduğu anlamı ortaya çıkmaz. Fontanellerin bu tarihlerden önce kapanması olmuşsa aylık olarak baş çevresi takibi de yapılarak bebekteki baş büyümesi değerlendirilir. Eğer fontaneller ölçüm olarak büyük çıkarsa ya da bu tarihlerde kapanma gerçekleşmemişse bu durumun altında yatan hastalıklar araştırılır.