EğitimFonograf Nedir, Ne İşe Yarar? Fonograf Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir?

Fonograf Nedir, Ne İşe Yarar? Fonograf Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir?

15.06.2021 - 14:00 | Son Güncellenme:

Geçmişten günümüze topluma mal olmuş pek çok buluş insanlık adına önemli getiriler sağlamıştır. Özellikle elektronik amaçlı kullanılan cihazların birçoğu kendinden sonra gelen buluşların önünü açmış ve yaşamı kolaylaştırma anlamında büyük bir aşama kaydedilmesini sağlamıştır. Bu buluşlar içerisinde yer alan fonograf da 1877 yılında icat edilmiş cihazlardan bir tanesidir. Ses kayıt teknolojilerinin temelini oluşturma özelliği taşıyan cihaz dünyada yaygın bir kullanım ağının oluşmasını sağlamıştır. Peki geniş anlatımıyla fonograf nedir, ne işe yarar? Fonograf nasıl çalışır, özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fonograf Nedir, Ne İşe Yarar Fonograf Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir

Mekanik altyapılı seslerin kaydedilmesi adına 1877 yılında ünlü mucit Thomas Edison’un geliştirildiği fonograf cihazı ilk kayıt cihazı olma özelliği taşımaktadır. Gramofonla benzer derece popülerlik içeren cihazın günümüzde tercih edilen pek çok kayıt cihazına öncülük etme özelliği taşıdığı bilinmektedir.

Fonograf Nedir?

Mekanik seslerin kaydedilmesi ve tekrar oynatılması gibi amaçlar için icat edilen fonograf telgraf ve telefon gibi önemli icatların keşfedilmesi sırasında üretilmiş bir kayıt cihazıdır. Cihazın en önemli özelliği mekanik sesleri kayıt altına alabilmesidir. Fonografın icat edilmesinden sonra bu amaçlı üretilen cihazların adı “ses kayıt cihazı” olarak anılmıştır. İcat edilme nedeni telgraftan gelen mesajların kayıt altına alınabilmesi ve saklanabilmesidir. İnsanların mesaj takibini sağlayabilmek adına üretilmiş cihaz etkili iletişim adına da öncelik arz etmiş önemli bir buluştur.

Fonograf Ne İşe Yarar?

Fonograf mekanik sesleri kaydetme ve yeniden oynatma gibi amaçlar için üretilmiştir. O yıllarda telgrafın kullanılmasına bağlı olarak sesleri kaydeden herhangi bir cihaz bulunmuyordu. Bu durumu araştıran ve çalışmalarını yürüten Thomas Edison fonograf cihazının üretilmesini sağlamıştır. Fonograf aynı zamanda iş gücünü minimuma indirmek ve iletişimin hızlı bir biçimde yapılmasını sağlamak için de sıklıkla tercih edilmiştir.

Fonograf Nasıl Çalışır?

Fonografın çalışma prensibi silindir üzerinde yer alan bir folyo ve telefon ahizesi şeklindedir. Telefon ahizesinden gelen titreşimlerin ve seslerin folyoya aktarılarak belirli desenler oluşturması ve bu desenlerin yeniden kullanılması fonografın çalışma mantığını oluşturur. Daha sonra fonografın geliştirilmiş halinde iğne ile kalay folyoya bir aktarım sistemi geliştirilmiştir. Tasarımın son halinde makinenin üzerinde bulunan krank kolu ile çevrilme üzerine kayıt düzeneği oluşturulmuştur.

Fonografın Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Fonograflar ilk tasarımından son tasarımına kadar seslerin kaydedilmesi için üretilmiş cihazlardır.

Thomas Edison tarafından bulunmuştur.

Kolay üretilebilecek bir cihaz olmaması nedeniyle 1894 yılına kadar kullanılmış daha sonrasında düz disk adı verilen cihazın Emile Berliner tarafından üretimi ile popülaritesini yitirmiştir.

1940 yılına gelindiğinde fonograflara ses kayıt cihazı adı verilmiştir.