22.03.2022 - 16:51 | Son Güncellenme:
Fonksiyon grafiği, İngilizce; fonction’dan gelen bir matematik terimidir. Bir makine sistemiyle tabir edilebilecek olan fonksiyon işletim sistemini temsil eden şemaya da fonksiyon grafiği denir. Fonksiyon üç kademe de ilerlemektedir. 1. Adım giriş bölümü, 2. Adım işleyiş ve 3. Adım ise çıkış olarak tanımlanabilmektedir.
Fonksiyon Grafiği Nedir?
Fonksiyon grafiği, fonksiyon sisteminin işleyişini ifade eden çizim şeklidir. Malzemeyi vererek hamur yoğurmadan başlayıp, fırına vermeye ve oradan ekmek olarak çıkışına kadar olan süreç fonksiyonel sistemdir. Fonksiyon grafiğini çizebilmek için formülünü bilmek gerekmektedir. Fonksiyon F ile temsil edilir.
Kısaca Fonksiyon Grafikleri Konu Anlatımı
Fonksiyon grafiği üç ana temele dayanmaktadır. Her birinin de sayısal değeri bulunmaktadır. Formül geliştirebilmek için fonksiyon değerlerinin verilmesi gerekmektedir. F olarak tanımlanan fonksiyon değeri bilinmediğinde Fx olarak ifade edilmektedir. Ayrıca fonksiyonu bilgisayar sisteminde temel sayılabilen Algoritma temeli olarak da tanımlanabilmektedir. Tek değişkenli ve çok değişkenli olarak tanımlanan fonksiyon f ile gösterilebilmektedir. Y=F(x) formülünde x bağımsız değişken y ise bağlı değişkendir.
Bu formüle göre; y=f(x) tek değişkenli
Z=f(x,y,t,…) çok değişkenli fonksiyon olarak tanımlanmaktadır.
Kümeler oluşturursak, tanıtım kümesinde bulunan bir öğenin değer kümesinde görüntüsü bulunmamaktadır. Şöyle ifade edilmektedir;
F2(a)=2
F2(b)=1 fonksiyonunda c öğesinin değeri yoktur. Fonksiyon grafiği çizimleri kümeler ve öğe değeri verileriyle oluşturulmaktadır.