02.06.2021 - 17:16 | Son Güncellenme:
Coğrafyanın konusunu yeryüzü ile insan arasındaki ilişkiler meydana getirmektedir. Coğrafya Yunanca kelimelerden türetilmiş olan bir kelimedir. Tam olarak Türkçe karşılığı ise yerçizim demektir. Bundan yaklaşık 2200 yıl önce ilk defa coğrafya terimini Eratosthenes kullanmıştır.
Fiziki ve Beşeri Coğrafyanın Kurucuları Kimlerdir?
Modern coğrafya olayları incelerken kendi metotları ile tekniklerini kullanmaktadır. Coğrafyanın 5 temel unsuru vardır. Bunlar;
Hareket
Mekan
Konum
Bölge
Beşeri ve Fiziki Ortam
Fiziki coğrafya yeryüzündeki toprakların incelenmesini sağlayan bilim dalıdır. Yeryüzü şekillerini incelemenin yanında, bitki örtüsü ile su kaynaklarını da incelemektedir. Yani fiziki coğrafya içerisinde canlı ve cansız her şeyin incelenmesi mümkündür. Fiziki coğrafyanın incelediği başlıca konular;
Atmosfer (Hava Küre)
Biyosfer (Canlılar)
Litosfer (Taş Küre)
Hidrosfer (Su Küre)
Bunların yanında doğal olaylarının oluşumlarının nedenlerini de araştırmaktadır.
Fiziki Coğrafya kurucusu ise; Alexander von Humboldt olmuştur. Alexander von Humboldt 1769 ile 1859 yıllarında yaşamıştır. Alman asıllı bir bilim insanıdır. Jeoloji, mineroloji, bitkiler ve hayvanlar ile ilgili çeşitli araştırmalar da bulunmuştur. Botanik ile ilgili pek çok çalışmaları bulunmaktadır. Coğrafi alanda yapmış oldukları çalışmalar Rusya'dan Çin'e kadar ilerlemiştir.
Beşeri coğrafya ise coğrafi çevre ile insan yaşamı arasındaki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır. İnsanın olduğu tüm konular beşeri coğrafyanın da konusu olmaktadır. Beşer kelime anlamı olarak insan demektir. Yani Beşeri coğrafya, insan coğrafyası anlamına gelmektedir. İnsanın yaşadığı ortamlar ile ilgili araştırmalarda bulunmaktadır.
Beşeri coğrafyanın kurucusu ise Carl Ritter olmuştur. Bu bilim insanı 1779-1859 yılların arasında yaşamıştır. Alman asıllı bilim insanıdır. Coğrafi ve tarihi çalışmaları ile bilinmektedir.