EğitimFiber Optik Kablo Nedir, Nerelerde Kullanılır? Fiber Optik Kablonun Yapısı Nasıldır?

Fiber Optik Kablo Nedir, Nerelerde Kullanılır? Fiber Optik Kablonun Yapısı Nasıldır?

31.03.2021 - 03:23 | Son Güncellenme:

Fiber optik kablo en fazla kullanılan kablo çeşitleri arasında yer almaktadır. Siz de sürekli olarak kullanılan ve karşınıza çıkan bu kablo türü ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Fiber optik kablo nedir, nerelerde kullanılır? Fiber optik kablonun yapısı nasıldır? Fiber optik kablo hakkında ve fiber optik kablonun yapısı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Fiber Optik Kablo Nedir, Nerelerde Kullanılır Fiber Optik Kablonun Yapısı Nasıldır


Fiber optik kablo, birçok farklı sektörde kullanılmakta olan bir kablo çeşididir. İletişimi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri bakımından çok fazla tercih edilmektedir. Hem fiber optik olarak hem de optik fiber olarak isimlendirilmekte olan kablolar olduğu söylenebilir. Fiber optik kablolar hem bina içinde hem de bina dışında kullanılabilen bir kablo türü olarak ifade edilebilir.

Fiber Optik Kablo Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Fiber optik kablolar, hızlı bir şekilde veri akışı sağladığı için çok fazla sektör tarafından tercih edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte fiber optik kablolar birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Fiber optik kabloların ortasında cam bulunmaktadır.

Fiber kablolar yoğun olarak iletişim sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda; havacılık, demiryolu sinyalizasyonu, nükleer enerji santralleri, trafik kontrolü, elektronik aygıtların bağlantısı, reklam panoları ve santraller arası bağlantıda da kullanılmaktadır.

Fiber Optik Kablonun Yapısı Nasıldır?

Fiber optik kablo, içerisinden cam geçen bir kablo olarak ifade edilebilir. Fiber optik kablonun yapısının aslında üç kısımdan oluştuğu söylenebilir. Fiber optik kablonun yapısında çekirdek, cam kılıf ve plastik kılıf bulunmaktadır. Cam kılıf sayesinde ışığın dışarı çıkmasının engellenmesi hedeflenmektedir. Dış katmanda bulunan plastik kılıf ise aşınmalara karşı koruyucu bir etki oluşturmaktadır. Fiber optik kablolar veri gönderirken, eski tip kablolarda olduğu gibi elektrik sinyallerini kullanmaz. Bunun yerine ışık sinyalleri kullanılmaktadır.