EğitimFelsefede Doğruluk Nedir, Nasıl Tanımlanır? Doğruluk Ve Gerçeklik Örnekleri...

Felsefede Doğruluk Nedir, Nasıl Tanımlanır? Doğruluk Ve Gerçeklik Örnekleri...

14.09.2022 - 04:08 | Son Güncellenme:

Felsefede doğruluk, kuramların ve önermelerin bir niteliğidir. Bilginin nesneye olan uygunluğu için doğruluk denir. Bir şeyin doğru olması için o bilginin gerçeğe uygun olması gerekmektedir. Felsefede doğrunun ne olduğunu ve nasıl tanımlandığını sizler için ayrıntıları ile derledik.

Felsefede Doğruluk Nedir, Nasıl Tanımlanır Doğruluk Ve Gerçeklik Örnekleri...

Doğruluk, bilginin gerçeğe uygun olması demektir. Gerçek ile uyuşan her bilgi ya da kuram için doğru denir.

Felsefede Doğruluk Nedir, Nasıl Tanımlanır?

Doğruluk kavramı felsefenin sıklıkla üstünde durduğu bir konudur. Felsefe geleneksel olarak gerçekliğe en yakın olan doğruları ortaya koymaya çalışır. Bir düşüncenin doğru olması onun gerçeklik ile ne kadar uyuştuğuna bağlıdır. Buna felsefede uyuşma ya da uygunluk kuramı denir. Bir önerme dile getirdiği önerme ile uyuşuyorsa bu olgu doğru olabilir. Doğruluk, sözcük olarak adalet, hakikat ve dürüstlük ile yakın anlamlardadır. Felsefe tüm doğruları sorgular ve insan hayatının niteliklerini ortaya koymaya çalışır. Felsefe tarihi boyunca doğruluğun içeriğe göre değiştiği savunulmuştur. Cümle olumlu ya da olumsuz olsa da doğru olması ihtimali vardır.

Doğruluk ve Gerçeklik Örnekleri

Doğruluk ve gerçeklik kavramları sık sık karıştırılan kavramlardır. Kelime anlamına göre gerçeklik var olan demektir. Doğruluk ile bilginin nesneye uygun olmasıdır. Hakikatin kendisi gerçek olandır. Gerçeklik dış dünyada nesnel olarak var olan bir kavramdır. Doğruluk ise bir düşünce ya da inanca göre bazı temellere dayanarak doğru olmak demektir. Gerçeklik varoluş ile ilgiliyken doğruluk bilginin değeridir.

Dünya dönüyor dendiği zaman bu cümledeki dünya gerçektir ve gerçekten vardır. Dünyanın dönüyor olması ise bilinen bir bilgi olduğundan doğru olarak kabul edilir. Ankara başkenttir cümlesindeki Ankara gerçekten var olan bir şehir olduğu için gerçektir. Ayrıca Ankara'nın başkent olduğu bilindiğinden bu cümle doğrudur. Doğru ve gerçek kavramlarını birbiri ile ilişkili fakat temelde farklı kavramlar olarak kabul etmeliyiz.

Yazarlar