EğitimFarkındalık Nedir? Farkındalık Nasıl Geliştirilir?

Farkındalık Nedir? Farkındalık Nasıl Geliştirilir?

08.03.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Fark kökünden türetilmiş olan farkındalık kelimesi, fark etmek, ayırt etmek, anlamak ve iç görü sahibi olmak anlamına gelir. Kişinin kendi benliğine dair yeni şeyler keşfetmesi de bir tür farkındalıktır. İçe dönük keşifler dışında, başkalarını bir konu ya da olay hakkında bilgilendirmek, farkındalık yaratmak olarak tanımlanır. Farkındalık nedir ve nasıl geliştirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Farkındalık Nedir Farkındalık Nasıl Geliştirilir

Alman psikanalist Erich Fromm'a göre kişinin içinde yaşadığı toplumu ve dünyayı çözümleyebilmesi için önce kendisini tam anlamıyla tanıması gerekir. Psikolojide ''öz-farkındalık'' olarak adlandırılan iç görüler, kişinin yaşadığı çevreyle çok daha uyumlu olmasının ilk koşuludur.

Farkındalık Nedir?

Farkındalık, kişinin yakın çevresi ve içinde yaşadığı toplum hakkında bilgi olması demektir. Duyusal ve bilinçli farkındalık olmak üzere iki türü vardır. Duyusal farkındalık, nesnel gerçeklikler beş duyu organımız tarafından algılanır. Bilinçli farkındalıklar ise toplumsal kuralları ve temel değerleri de kapsayan geniş bir kavramdır.

Farkındalık Nasıl Geliştirilir?

1- Kitap okumak:

Kitap okumak, kişinin daha analitik düşünmesini ve meselelere daha objektif bir gözle yaklaşmasını sağlar. Olayları farklı şekillerde yorumlayabilen kişiler, etrafındaki kişilere de daha hoşgörülü yaklaşır.

2- Karşı tarafı dinlemek:

Farkındalığın gelişmesindeki en önemli etkenlerden biri iletişimdir. Yakın çevresiyle sağlıklı iletişim kurabilen bireylerin hem öz hem de bilinçli farkındalığı gelişir. Tek taraflı iletişimler ise farkındalığın gelişmesindeki en büyük engellerden biridir.

3- Empati kurmak:

Başkalarının belli başı konularda nasıl düşündüğünü ya da nasıl hissettiğini anlamak için empati kurmak şarttır.

4- Günlük tutmak:

Psikanalistlere ve yaşam koçlarına göre, düzenli günlük tutmak öz farkındalığın gelişmesine yardımcı oluyor. Günlükler, üstünden zaman geçtikten sonra kişinin kendi hayatına dair izlenimler edinmesini sağlar. Birey, günlük tutarak olaylara ve olgulara nasıl yaklaştığını gözlemleyebilir.