07.11.2021 - 02:22 | Son Güncellenme:
Eşitlik ilkesi kişilerin kanun önünde eşit olabilmelerini sağlayan demokratik ve adaletli bir ilke olarak kabul edilmektedir.
Eşitlik İlkesi Nedir?
Eşitlik ilkesi hukuki olarak kişilerin din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş gibi nedenlerle ayrım yapılmadan kanun önünde eşit olmalarını ifade etmekte olan bir ilkedir. Eşitlik ilkesi kısaca herkes kanun önünde eşittir olarak bilinmektedir.
Eşitlik İlkesinin Özellikleri Nelerdir?
Eşitlik ilkesi beş bölüme ayrılan bir kavramdır. Bunlar tanımlanabilir eşitlik, ahlaki eşitlik, kanun önünde eşitlik, fırsat eşitliği ve politik eşitlik olmak üzere beş grupta incelenmektedir. Eşitlik ilkesi hukuki olarak Anayasa Mahkemesi kararlarında belirtildiği gibi kanun önünde yasa yönünden eşitlik aynı durumda bulunan kişilerin yasalarca aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak ve yasalar önünde ayrım ve ayrıcalık yapılmasını önlemek olarak bilinmektedir.
Eşitlik ilkesi kişilerin kanun önünde eşit oldukları ve devletin tanımış olduğu haklarda da yaralanma bakımından eşitlik olduğunu ifade eden geniş alanda kullanılabilen bir ilkedir. Sosyal devletlerde vatandaşların çıkarlarını korumak ve haklarını savunmak için eşitlik ilkesi her alanda yer almakta olan bir ilkedir.