26.04.2021 - 02:05 | Son Güncellenme:
Epoksi reçineler en fazla yapı endüstrisinde kullanılan malzemelerdir. Son zamanlarda ise epoksi reçineler sanat alanlarında ve hobi amaçlı da kullanılabilmektedir. Epoksi reçine içerisinde, epoksi ile sertleştirici isimli bir malzeme bulunmaktadır.
Epoksi Reçine Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Epoksi reçine en çok yüksek yapıştırma özelliği ile bilinmektedir. Bunun yanında kimyasal direnci de oldukça fazladır. Plastik malzeme kategorisinde yer almaktadır. Bu sebeple de kullanım alanı çok gelişmiş olan bir malzemedir.
Epoksi reçinelerin su, alkali, asit gibi malzemelere karşı direnci yüksektir. Bu nedenle de farklı amaçlar adına endüstriyel olarak kullanılabilmektedir. Diğer reçineler ile karşılaştırıldığı zaman epoksi reçinenin mekanik özellikleri çok yüksektir. Termal ve kimyasal direnci de bulunmaktadır.
Epoksi reçinelerin bir diğer adı da poliepoksit olarak bilinir. Kullanıldığı sektöre uyumlu olabilmeleri adına bu reçinelerin çeşitliliği her geçen gün daha da fazla olmaktadır. Epoksi reçine kullanım alanları;
Kaymaz kaplama
Elektrik izolatörler
Endüstriyel kaplama
Sert köpük
Genel amaç için kullanılan yapıştırıcı
Fiber takviyeli yapıdaki plastikler
Elektronik ve elektrikli bileşenler
Uzay ve havacılık sanayisi
Otomotiv sanayi
Müzik aletleri şeklindedir.
Epoksi Reçine Nasıl Kullanılır?
Epoksi reçineler, sertleşirken çok az büzülme gösterirler. Bunun dışında neme karşı da direnç gösterdikleri bilinir. Yalıtım özelliği bulunmaktadır. Raf ömrü uzun olduğu için satıcılar ve üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Epoksi reçineler, ahşap, kumaş ya da cam malzeme içerisinde de kullanılabilmektedir. Fakat epoksi reçine çoğunlukla suya dayanıklı olarak gösterilen bir malzeme değildir.