25.02.2021 - 01:27 | Son Güncellenme:
Felsefe birçok düşünürün söz sahibi olduğu, birbirlerine tam zıt ya da aynı olan birçok farklı görüşten felsefeci bulunuyor. Felsefik akımlardan bir tanesi de entüisyonizm akımıdır. Entüisyonizm akımının bir diğer ismi “bergsonculuk” şeklinde ya da “sezgicilik” olarak isimlendirilir. İslam felsefesindeki “üçüncü göz” ve “kalp gözü” gibi karşılığa sahip olan bir akımdır.
Entüisyonizm Nedir?
Akıl ve mantık kavramlarının kullanılmasının yerine soyut düşünceyi, sezgiyi daha öncül olarak kabul eden disiplindir. Entüisyonizm akımına göre insan bir şeyin doğru ya ad yanlış olduğuna karar vermek için vicdanına danıştığı zaman bu o kişiye yeterdir. Eğer bir kişi materyalist olan kişilerin iddia ettiği gibi sadece biyolojik ve maddi bir varlık olmuş olsaydı; sezgi ve vicdan gibi bir takım manevi değerlere sahip olamazdı şeklindeki düşünceyi savunur. Entüisyonizm akımına göre insanların kalp gözü açık olduğunda, duyularımız ile algılayamadığımız gerçeklerin dahi hissedebileceklerini savunur.
Entüisyonizm Temsilcileri ve Görüşleri Nelerdir?
Entüisyonizm kurucusu İmam Gazali‘dir. Yazmış olduğu eserler ilk defa kalp gözünden bahseden kişidir. Aynı zamanda Rene Guenon, Henri Bergson, Frithjof Schuon gibi felsefecilerde entüisyonizm akımının temsilcilerindendir. Bilgi felsefesi ile ahlak felsefesini kapsayan görüşlere sahiplerdir. İnsan bilincinin elde ettiği bilgilerin sorgulanabilir olduğu düşünülür. Doğru ve yanlışların algılanması çevre baskısı, şartlanma, ön yargı, koşullanma gibi durumlarda yanlış çıkabilir. Fakat vicdan doğru ya da yanlışı ayırt etmeyi doğru şekilde sağlar görüşünü savunur.