07.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EĞİTİM SERVİSİ
Bu bayraklardan 152’sinin mekânda erişilebilirliğe verilen “turuncu bayrak”, 92’sinin eğitimde erişilebilirliğe verilen “yeşil bayrak” ve 51’inin de sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirliğe verilen “mavi bayrak” olduğunu aktaran Özvar, en çok bayrak alan üniversiteleri sıraladı. Buna göre Selçuk Üniversitesi 37 bayrakla ilk sırada, Aksaray Üniversitesi 23 bayrakla ikinci sırada yer aldı. Mersin Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi 20’şer bayrakla üçüncü sırayı paylaştı.
Engelsiz Program Nişanı Ödüllerinde ise Dokuz Eylül, 9 nişanla birinci, Ege Üniversitesi 3 nişanla ikinci, İzmir Demokrasi ve İzmir Bakırçay üniversiteleri 1’er nişanla üçüncü oldu.
Yüzde 90’ı açıköğretimde
Törende yaptığı konuşmada Özvar, yükseköğretimde öğrenci sayısının 7 milyona yaklaştığını vurgulayarak, farklı engel düzeylerindeki öğrencilerin sayısının 56 bin civarında olduğunu kaydetti. Engelli öğrencilerin yaklaşık 3’te 1’inin kadınlardan oluştuğunu ifade eden Özvar, kadın engelli öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Engelli öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ının açıköğretimi tercih ettiğini, bunun nedeninin yüz yüze eğitim programlarında ulaşım, barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanamamasından kaynaklandığını dile getiren Özvar, üniversitelerdeki engelleri kaldırabilmek için yükseköğretimdeki engelli öğrenci sayılarını ve onların engel durumlarını bilmenin, önlemler almanın üniversitelerin en önemli görevleri olduğunu vurguladı.