EğitimEndobronşiyal Ultrasonografi (Ebus) Nedir, Neden Çekilir? Ebus Nasıl Yapılır?

Endobronşiyal Ultrasonografi (Ebus) Nedir, Neden Çekilir? Ebus Nasıl Yapılır?

12.09.2022 - 14:24 | Son Güncellenme:

Endobronşiyal ultrasonografi bronoskopi ile görüntülenemeyen lenf bezlerinin ve bronşların daha detaylı görüntülenmesini sağlar. Özel olarak kullanılan iğnesi sayesinde lezyonların içine dahi girmek mümkün olmuştur. EBUS bronoskopi ile ultrasonografinin birleşmesi ile elde edilmiştir. EBUS neden çekilir ve nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.

Endobronşiyal Ultrasonografi (Ebus) Nedir, Neden Çekilir Ebus Nasıl Yapılır

EBUS için hastaların nefes borusuna ağız ya da burun içinden girilir. Bu uygulama hastaları yarın baygın ya da tam uyutularak yapılabilir.

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Nedir, Neden Çekilir?

Endobronşiyonal ultrasonografi ultrasonografi ve bronoskopinin birleşimi ile elde edilen bir görüntüleme sistemidir. Bu sayede bronoskopi artık yalnızca havayolları için değerlendirilmekten çıkmış ve akciğer ile kalp arasında kalan alanları da görülür hale getirmiştir. Bronoskopun ucuna eklenen mini ultrason probu sayesinde bronş duvarının arkasında yer alan kan damarlarını, doku ve lenf bezlerini de görmek mümkündür. Normal bronoskopi yöntemi ile görmenin mümkün olmadığı büyümüş tümör ya da lenf bezlerini görmek mümkün olmuştur.

EBUS Nasıl Yapılır?

Endobronşiyal ultrasonografi nefes borusu ve bronşlara burun içinden ya da ağız yolu ile girilerek uygulanan bir işlemdir. Hastanın kendi durumuna göre işlemin lokal anestezi ya da sedasyon şeklinde uygulanması mümkündür. Hastalara endobronşiyal ultrasonografi tam uyutularak ya da bilinçli olarak yapılabilir. Bunun için hastanın durumu ve isteği belirleyici olur. EBUS daha çok lenfoma, tüberküloz, akciğer kanseri, sarkoidoz ya da enfeksiyöz hastalıklarda kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Kitlelerin ve lenf bezlerinin teşhisinde yüksek bir tanı değerine sahiptir.