25.04.2021 - 06:36 | Son Güncellenme:
Eğimli yüzeyler nesnelerin hareket etmeden durabileceği, aşağı ya da yukarı doğru hareket edebileceği köşegen yüzeylere verilen genel isimdir. Nesnelerin dikey bir şekilde hareket ettirilmesinde kuvvetin azalması amacı ile de eğim kullanmak mümkündür.
Eğim Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Matematikte eğim terimi sıklıkla kullanılmaktadır. Doğruların eğimleri veya başka bir isim ile gradyanları doğrunun ne kadar dik olduğunu belirlemek amacı ile kullanılabilmektedir. Eğim, fizik konusunda 6 farklı basit makineden biri şeklinde kabul edilir.
Newton problemlerinin çözümü sırasında düşey ve yatay yönlerin hesaplamalarında Newton'un ikinci yasası kullanılır. Fakat eğim hesaplamalarında genellikle eğimin yüzeye paralelliği ile ilgili işlemler yapılmaktadır. Bu sebeple eğimli yüzeylerde paralel veya dik yönlerde Newton'un ikinci yasasına göre yapmak daha doğru olacaktır.
Eğimli düzeylerde dil ve paralel yönlerin kullanılması sebebi ile Newton'un ikinci yasasını kullanmak gerekmektedir. Bu nedenle de yer çekiminin yatay ve dik bileşenlerinin belirlenmesi gerekir.
Normal kuvvet sorularda FN olarak gösterilir. Bu kuvvet her zaman yüzeye dik olarak uygulanır. Bu sebeple de eğimli yüzeylerde eğimin yüzeyine dik bir şekilde gelen bir normal kuvvet bulunmaktadır.
Eğim Açısı Nedir, Neye Eşittir?
Eğim hesaplamalarında bir doğrunun iki noktası arasında yer alan dikey ve yatay değişimler oranı kullanılmaktadır. Bir doğru üzerinde (x1, y1) (x2, y2) koordinatları bulunuyorsa, eğim hesaplaması yapılırken;
m= (y2-y1) / (x2-x1) formülü kullanılmaktadır.
Eğim özellikle inşaat mühendisliği ve coğrafya alanlarında sıklıkla kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Trigonometrik açılarda ise bir doğrunun gradı ve eğimi arasındaki diklik açısı arasında bulunan ilişki m=tanθ şeklindedir.