EğitimEbıtda Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ebıtda Çarpanı Nedir, Ne İşe Yarar?

Ebıtda Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ebıtda Çarpanı Nedir, Ne İşe Yarar?

15.03.2021 - 01:12 | Son Güncellenme:

EBITDA terimi muhasebe de sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bu terim çoğu kişi tarafından bilinmediği için merak konusudur. EBITDA nedir, nasıl hesaplanır? EBITDA çarpanı nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ebıtda Nedir, Nasıl Hesaplanır Ebıtda Çarpanı Nedir, Ne İşe Yarar

 EBITDA şirketlerin finansal performanslarını göstermektedir. İşletmelerin kazanç potansiyellerinin tespitinin finansal bir göstergesi olarak da bilinmektedir. Bu yöntemin pek çok dezavantajı vardır. Fakat özellikle son zamanlarda finans alanında çok önemli bir konuma getirilmiştir.

Haberin Devamı

 EBITDA Nedir, Nasıl Hesaplanır?

 EBITDA teriminin Türkçesi Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar olarak çevrilmektedir. Bunun tercih edilmesinin en önemli sebebi ise ülkeler ile sektörlerin arasındaki vergi ve muhasebe politikaları nedeniyle ortaya çıkan farklılıkların kaldırılması ve firmaların uluslararası olarak ölçülmesinin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır. 

 EBITDA değerleri pozitif ve negatif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif EBITDA şirketlerin vergi, faiz ve amortismandan önce kazancı olduğunu, negatif EBITDA ise firmanın faiz, vergi ve amortisman öncesinde zararda olduğunu gösteren bir ifadedir. EBITDA'nın yüksek olması firma için olumludur.

 EBITDA Çarpanı Nedir, Ne İşe Yarar?

 EBITDA hesaplanırken firmanın gelir tablosundaki esas faaliyet karı ile amortisman giderinin toplanması ile elde edilmektedir.