EğitimDüzenleme Ortaklık Payı (Dop) Nedir? İmarda Dop Oranı Nasıl Hesaplanır?

Düzenleme Ortaklık Payı (Dop) Nedir? İmarda Dop Oranı Nasıl Hesaplanır?

08.09.2022 - 16:49 | Son Güncellenme:

Düzenleme ortaklık payı ya da kısa ismi ile DOP, yapılması planlanan bir imar uygulaması sırasında vatandaşların ulaşım, dinlenme, güvenlik, kültürel ve sosyal faaliyetlerini karşılamak için dinlenme tesisi, park ya da karakol gibi yapıların inşa edilmesi için uygun olan bölgelerin özel mülkiyetten çıkarılarak kamu mülküne dönüştürülmesi olarak bilinir. Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) nedir sizler için derledik.

Düzenleme Ortaklık Payı (Dop) Nedir İmarda Dop Oranı Nasıl Hesaplanır

Yol, okul, pazar, meydan, otopark, toplu taşıma durakları ve otoparklar DOP kesintisi ile birlikte hayata geçiriliyor.

Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Nedir?

DOP yani düzenleme ortaklık payı oranı; belli bir düzenleme sahasında tespit edilmiş olan düzenleme ortaklık payı miktarının bu saha içinde bulunan kadastro ya da imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranını gösterir. Düzenleme ortaklık payı; bölgedeki ve düzenleme alanındaki yaşayanların kentsel faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gereken kamu hizmet ve umumi hizmet alanlarını elde etmek ya da düzenlemek için düşülebilen miktardır.

İmarda DOP Oranı Nasıl Hesaplanır?

Düzenleme alanına girmiş olan bölgelerin yüz ölçümü toplamları, imar parsellerine ayrılmış olan alanların yüz ölçümü toplamından da çıkarılarak hesaplaması yapılır. Yol, meydan, yeşil alan, park gibi genel hizmetlere ayrılmış olan alanların düzenlemeden önceki alanlarından ise yaklaşık olarak yüzde 40’a oranında düşülebilir. Bu uygulamanın uygulanabilmesi için bölgenin belirli genel hizmet alanlarına ihtiyacının olması gerekir. Bu uygulama sayesinde alandaki tüm parsel sınırları da kaldırılarak tek parsel şekline getirilir.

 

Yazarlar