14.05.2021 - 14:21 | Son Güncellenme:
Duyu aktarımı, bazı duyulara at olan sözcüklerin duyular arası aktarmaya uğrayarak farklı bir duyu algılanması ile kullanılmasına denilmektedir. Duyu aktarımı genellikle sanatlı söyleyişlerde kullanılmaktadır.
Duyu Aktarımı Nedir?
Duyu aktarması genel olarak başka bir duygu ile hissedilebilen ya da algılanan sözcüğün kelime ya da varlığın başka bir duyuya aktarılması denilmektedir. Özellikle bir ve ya birkaç duyuya ait olan özelliğin farklı bir duyuya aktarılması işlemine duyu aktarımı denilmektedir. Günlük hayatta duyu aktarımı ile sık sık karşılaşılır.
Türkçe ve Edebiyat alanında duyular arası aktarma yoğunlukla kullanılmaktadır. Bazı duyulara ait olan kelimeler duyular arası aktarmaya uğradıkları takdirde farklı duyular yerine kullanılmaktadır. Özellikle deyimlerin çoğunda duyu aktarımı kullanılmaktadır. Kelimelerin kullanımı tat alma, koklama, dokunma, görme ve işitme hislerinin yer değiştirmesi ile duyu aktarımı olmaktadır. Duyu aktarımı ile günlük hayatta sık sık karşılaşmak mümkün olur.
Örnekler İle Duyu Aktarımı Konu Anlatımı
Günlük hayatta duyu aktarımı yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Şiirlerde bulunan duyu aktarımına uğranan kelimeler edebi eserlerde de yer alırlar. "Eşinin sert sözleri herkesi üzdü", "Sanatçının kadife sesi dinleyenlere eşsiz bir an yaşattı" ve "Kendisinin sığ düşünceleri insanı düşündürüyor" gibi cümlelerde duyu aktarımı yoğun olarak kullanılıyor. Ayrıca "Bana neden soğuk davrandığını sordum", "Odanın içinde keskin bir sirke kokusu var", ve "Yoldan acı acı fren sesi geldi" gibi cümlelerde duyu aktarımı yoğun olarak kullanılmıştır. Duyu aktarımında duyular arasında karşılıklı ve farklı kullanımlar ön plana çıkar.