12.04.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:
Ülkemizde, özellikle de İstanbul'da, hem mimari güzellikleriyle hem de tarihi değerleriyle dünyanın her yerinden insanları etkileyen bir çok cami bulunmaktadır. Dolmabahçe Camii de bu camilerden önemli bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.
Dolmabahçe Camii Nerededir?
Dolmabahçe Camii, İstanbul Boğazı'nın kıyısında yer alan Dolmabahçe Sarayı'nın yanında yer alır. Bu nedenle asıl adı Bezm-i Alem Valide Sultan Camii olmasına karşın Dolmabahçe külliyesinin içerisinde bir yapı sayılarak bu isimle anılmaktadır.
Dolmabahçe Camii Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapılmıştır?
Dolmabahçe Camii inşaatı ilk olarak yapılmasını çok isteyen Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından başlatılmıştır. Ancak ömrü inşaatın tamamlanmasına yetmediğinden, inşaat valide sultanın ölümünden sonra Osmanlı Padişahı II. Abdülmecid tarafından tamamlanmıştır.
Asıl adını, yapılmasını isteyen ve inşaatı başlatan Bezm-i Alem Valide Sultan'dan alan bu yapı, Sultan Abdülmecit'in annesi tarafından başlatılmış ve ölümünden sonra tamamlanmıştır. Caminin tasarımı Nikogos Balyan tarafından yapılmıştır ve 23 Mart 1855'te ibadete açılmıştır. Nikogos Balyan, Osmanlı mimarisinde Dolmabahçe Camii gibi tarihi öneme sahip bir çok esere de imza atmıştır.
Caminin en belirgin özelliği, net bir kurgu ve geometrisi olmasıdır. Cami ve hünkar bölümleri, işlevlerine göre ayrı ayrı tasarlanmış ve daha sonra birleştirilmiş gibidir. Kare planlı altyapı üzerine kubbeli ve yüksek bir kitle halinde yer alan cami ve hünkar bölümü ise dikdörtgen planlı prizmatik ve daha alçak bir kitledir. Caminin kuzey cephesi yönünde bitiştirilen bu kitle ve bu yapıdaki geometrik tasarım 19. yüzyılın ortasındaki son ve en bütüncül örneklerinden biridir.
Dolmabahçe Camii'ne Nasıl Gidilir?
Dolmabahçe Cami, İstanbul ilinde Marmara Bölgesinde yer almaktadır ve Beşiktaş ve Kabataş semtleri arasında bulunmaktadır. Otobüs, metro, minibüs veya vapur kullanarak camiye ulaşılabilir. Örneğin, belediye otobüsüyle Eminönü, Levent, Şişli, Mecidiyeköy veya Etiler gibi merkezi yerlerden Beşiktaş yönüne giden otobüslere binilebilir.
Metro ile ise Gayrettepe veya Zincirlikuyu durağından Beşiktaş çıkışına çıkılarak Beşiktaş yönüne giden minibüs veya otobüslere binebilir. Vapur seçeneği olarak ise Üsküdar-Beşiktaş hattı kullanılabilir ve Beşiktaş iskelesinden indikten sonra tabelalara göre yol alınarak camiye 5 dakikada ulaşılabilir.