07.06.2021 - 01:28 | Son Güncellenme:
Doğru orantı, 7. sınıf matematik ders konularından biridir ve hayatın her alanında sık sık karşımıza çıkar.
Doğru Orantı Nedir?
Doğru orantının ne olduğunu incelemeden önce, oran kavramının öğrenilmesi gerekir. Oran, aynı cins iki çokluğu birbirine bölerek ortaya çıkan değerdir. Oranları birbirine denk olan iki oran a/b = c/d şeklinde yazıldığında orantı kavramı ortaya çıkar. Orantıda pay/payda değeri sabittir ve paydaki artış ya da düşüş paydada da sabit kalır.
Örnek: 4/8 = 1/2, 50/100 = 1/2, 6/9 = 2/3 olarak orantılar sadeleştirilebilir.
Doğru orantı, iki çokluktan biri artarken diğerinin de aynı oranda artması ve biri azalırken diğerinin de aynı oranda azalması şeklinde tanımlanabilir. İki çokluk arasındaki bu orantıda bir taraf artarken diğeri de artar ve bir taraf azalırken diğeri de azalır.
Örnek: Eğer 1 kilo armut 5 TL ise, 2 kilo armut 10 TL olur. Bu durum doğru orantıya örnek verilebilir. Çünkü armudun kilosu arttıkça ödenmesi gereken miktar da artar. Dolayısıyla kilo ve fiyat arasında doğru orantı vardır.
Doğru Orantı Formülü ve Hesaplama Yöntemleri
Doğru orantıda her iki tarafında sabit bir oranlar artması gerekir. Eğer a ve b aralarında doğru orantı olan çokluklar ise, a/b = k sabit değerine eşit olur. Orantılar kesir olarak gösterilebilir.
Örnek: 3 sayısının 4 sayısına oranı = 3/4
8 sayısının 12 sayısına oranı = 8/12 = 2/3
9 sayısının 15 sayısına oranı = 9/15 = 3/5 şeklinde ifade edilir.
Örnek: Bir sınıftaki kız öğrenci sayısının erkek öğrenci sayısına oranı 3/5'tir. Bu sınıfta 12 kız öğrenci olduğu biliniyorsa erkek öğrenci sayısı kaçtır?
Kız/Erkek = 3/5 olduğu biliniyor.
Doğru orantı formülü; 3/5 = 12/x şeklinde düzenlenir.
x = erkek öğrenci sayısı = 20 çıkar.