28.02.2021 - 04:16 | Son Güncellenme:
Dogmatik düşünce, herhangi bir fikre ve inanca hiçbir sebep sorgulamadan inanma düşüncesidir.
Dogmatik Düşünce Nedir?
Dogmatik düşünce etkisi birçok kişide görülebiliyor. Bu etkinin altında bulunan kişiler, yeni düşüncelere karşı çok farklı davranışlar sergileyebiliyorlar. Benimsenen fikir dışındaki tüm fikirlere kapalı bir şekilde tepki gösterir. Bu bireyler yapılan tüm yeniliklere sorgusuz sualsiz karşı gelirler.
Dogmatik düşünceye sahip olan kişilerde genellikle, herhangi bir konuda oluşan yeni fikirlere karşı durma durumu gözlemlenir. Bu tutumlarla birlikte her fikre olumsuz olarak bakarlar. Bu davranışa sahip olan kişiler, genellikle yeni fikirleri eleştirmez ve sorgulamazlar. Bu duruma karşı yetersiz olduklarını gösterir. Dogmatizm kelimesi fikir ve görüş anlamına sahip bir kelimedir. Dogmatik kişiler bu düşünceyi savunan kişilerdir. Farklı fikirlere hiç bir zaman olumlu olarak bakmazlar.
Kısaca Dogmatik Düşünce Özellikleri Nelerdir?
Dogmatik düşünce, aslında düşünce özgürlüğü olmayan kişilerin inandığı bir düşünce türüdür. Herhangi bir düşünce şeklini nedensiz bir şekilde reddeder. Sadece herhangi bir şekilde kabul ettiği düşünceye inanır. Dogmatik düşünce türünün ana yapısında skolastik anlayış bulunur. Dogmatik düşünceye sahip olan insanların bazı davranışları bulunur. Bu davranışlar şu şekildedir;
Fikirlere karşı ön yargılı olurlar
Kendi bildikleri ve inandıkları dışında her şeyi reddederler
İnsanlara karşı hoşgörüleri yoktur
İnsanlarla iletişim kurmazlar
İnandıkları dışında her bilgiye ve düşünceye kapalıdır
Bildikleri doğrudan hiç bir şekilde vazgeçmezler
Başka görüşlere tahammül etmezler
Farklı görüşlere saygıları yoktur