EğitimDispraksi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Dispraksi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dispraksi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Dispraksi Tedavisi Nasıl Yapılır?

27.07.2022 - 15:11 | Son Güncellenme:

Dispraksi, doğuştan gelen ve hareket ile ilgili sorunlar olarak tanımlanan bir hastalıktır. Az bilinen bir öğrenme güçlüğü olan dispraksi çocuklardaki motor beceri bozukluğudur. Bunun ilerleyen dönemlerde düzelmesi mümkündür. Dispraksinin ne olduğu hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Dispraksi Nedir, Belirtileri Nelerdir Dispraksi Tedavisi Nasıl Yapılır

Dispraksi olan çocuklar koordinasyon, kaba motor becerileri ve ince motor becerilerinde zorluk çekerler. Ayrıca bu çocuklar eğlence etkinliklerinde, oyun oynamada, yazı yazmada, kişisel bakım yapmada ve bisiklete binmede de zorlanırlar.

Dispraksi Nedir?

Doğuştan gelen ve kişinin motor görevleri ile işleme kabiliyetini etkileyen güçlüğün ismi dispraksi olarak tanımlanır. Kaslarla ilgili bir durum değil yalnızca bir motor planlama güçlüğü olarak bilinir. Çocuklar dispraksi durumunda ne istedikleri bilir ve anlarlar fakat kendilerini bu isteğe uyduramazlar. Genel olarak dispraksiyi tanımlamak için ince motor ve temel motor becerilerinde hareket ile koordinasyonu etkileyen güçlük olarak tanımlayabiliriz. Koordinasyon güçlüğü dil, algı ve düşüncede kendini gösterebildiği gibi sakarlık olarak da belli edebilir. Dipraksi motor, sözel (verbal) ve oral olarak üçe ayrılır.

Belirtileri Nelerdir?

Dispraksi genellikle kendini düşünme ve konuşmada aksaklık ile belli eder. Ayrıca doğuştan olan bu durumdaki çocuklar sakar olurlar ve sakarlıklarının önüne de geçemezler. Düşündüklerini anlarlar ve bir şey yapmak istediklerini bunu bilirler fakat harekete geçirme konusunda zorluk yaşarlar. Zekayı etkileyen bir durum olmaz. Hatta bu çocukların daha üst düzeyde bir zekaya sahip olduğunu söylemek bile mümkün olabilir.

Dispraksi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuktaki dispraksi yani motor bozukluğu durumunu fark ettiğiniz zaman bunun birçok tedavi yöntemi vardır. Okul ile ya da uzmanlar ile çalışarak çocuğunuzun en iyi yardımı almasını sağlayabilirsiniz. Motor becerileri ile mücadele eden iki profesyonel vardır. Bunlardan iri fizyoterapistler diğeri ise mesleki terapistlerdir.