EğitimDiş Teli Nasıl Takılır? Diş Telleri Takılırken Acıtır Mı?

Diş Teli Nasıl Takılır? Diş Telleri Takılırken Acıtır Mı?

09.04.2021 - 05:32 | Son Güncellenme:

Diş teli, ağız ve diş sağlığında sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Her yaştan insanın diş ve çene sağlığına en uygun şekilde diş teli takması gerekebilir. Bu durumda iyi bir diş hekimine başvurularak diş teli konusunda yardım alınabilir. Diş teli nasıl takılır ve diş teli takılırken acıtır mı detayları ile derledik.

Diş Teli Nasıl Takılır Diş Telleri Takılırken Acıtır Mı

Diş teli sadece ağız ve diş estetiğine yardımcı olmaz, aynı zamanda diş ve çene sağlığının korunmasına da yardımcı olur.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Ortodonti adıyla da bilinen diş teli tedavisi, genellikle küçük yaşta uygulanan bir yöntemdir. Doktor kontrolü ve önerisi doğrultusunda gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olan diş teli takımında ağız, çene ve diş problemleri ortadan kaldırılır. Diş teli tedavisine geçilmeden önce dişte uygulanması gereken bazı adımlar vardır. Bunlardan ilki, tedavi öncesinde mevcut diş yapısının kayıt altına alınmasıdır. Bu işlem, dişlerdeki dizilim ve şekil bozukluklarının net bir şekilde görüntülenmesini sağlar.

Bunun yanı sıra diş çürükleri, 20 yaş dişleri ve benzer durumda sıkıntılı dişlerin de öncelikle tedavi edilmesi gerekir. Diş teli tedavisinden önce dolgu diş temizliği ve çekim işlemlerinin tamamlanması şarttır. Ayrıca her türlü diş eti problemi, anatomik problemler ve deformasyonlar da tedavi öncesinde düzeltilmelidir.

Diş Telleri Takılırken Acıtır mı?

Diş teli tedavisinde anesteziye gereksinim duyulacak bir durum ortaya çıkmaz. Çünkü bu tedavi acısız şekilde gerçekleştirilir. Diş teli takımında uygulanması gereken belirli aşamalar vardır. Bu aşamalar şunlardır:

Haberin Devamı

Diş teli tedavisinde öncelikle dişlerin mevcut hali görüntülenir ve gerekli tedaviler tamamlanır.

Tedavi boyunca ağız içi ortamının kuru olması sağlanır. Bunun için sıvının izole edilmesini sağlayan aletler kullanılır.

Daha sonra braket adı verilen metal parçalar dişlerin üzerine teker teker tutturulur. Bu işlem gerekliyse alt dişler için de uygulanır.

Braketler yapıştıktan sonra diş teli lastiği takılır.

Braketlerin arasına bir tel yerleştirilir ve lastikler braketlere tutturulur. Teller gerekli seviyede sıkılır.

Yaklaşık 1 ay sonrasına kontrol için randevu verilir.

Tedavi sürecinde gerekli kontrollere bağlı olarak tedavinin süresini ve gerekliliklerini diş hekimi belirler.