09.04.2021 - 05:33 | Son Güncellenme:
Sağlıklı bir ağız ve diş sağlığı için olmazsa olmaz unsurların başında hiç şüphesiz diş fırçalamak gelmektedir. Ancak dişleri fırçalarken doğru tekniğin uygulanması, ağız ve diş sağlığının muhafaza edilmesinde çok büyük bir önem barındırmaktadır.
Diş Nasıl Fırçalanır?
Diş fırçalama esnasında en fazla yapılan yanlışlardan biri “çok iyi temizlemeliyim” düşüncesiyle daha agresif ve dişlere zarar veren fırçalama hareketleri olmaktadır. Bunun sonucunda dişleri temizlerken, adeta banyo fayanslarının temizliği sırasında, sanki aradaki kirleri çıkarır gibi sert hareketlerden kaçınmak diş sağlığı için çok büyük önem taşır.
Dişlerin 3 dakikalık bir süreyle büyük kısmında dairesel hareketler yapılarak fırçalama yapılmalı ve fırça seçiminin de diş etlerine zarar vermeyen nitelikte fırçalama ile yapılması çok doğru olacaktır.
Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıldır?
Ağız ve diş sağlığının korunması adına dişleri doğru fırçalama tekniği şu şekilde olmalıdır:
- Diş fırçalama ile alakalı olan genel kanı diş fırçasının fırça boyunca diş macunu sürecek oranda macun kullanmak olmakla beraber diş temizliği için bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanımı da yeterli olmaktadır.
- Kullanılacak olan fırça uçlarının diş etlerine bakacak biçimde 45° açıyla diş fırçasını tutmak gerekir.
- Fırça çok bastırılmadan, nazikçe dairesel ve diş etinden dişe doğru olan hareketlerle, dişlerin dış yüzeyleri fırçalanmalıdır.
- Diş fırçalamada temel hareketin yönü diş etinden dişe doğru olacak şekilde yapılması gerekir.
- Aynı hareketleri dişlerin iç yüzeyleri için de yapmak gerekir. Buna göre yine diş etinden dişe hareketler şeklinde fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir.
-Dişlerin çiğneme kısmı olarak ifade edilen üst kısımlarında ileri-geri çekme hareketi kullanılabilir.
- Dilin yüzeyinin de fırçalanarak temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Bu alan için bazı diş fırçalarının arka yüzeyinde özel bir tabaka kullanımı söz konusudur.
- .Günde 2 kez 3’er dakikalık süreyle fırçalama yapılmalıdır.
- Diş fırçalama işlemi bittikten sonra diş macununu tükürmek yeterlidir. Ağzı su ile uzun süre çalkalayıp tükürmek diş macununun etkisini azaltıcı bir etkiye neden olur.