07.06.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:
Kenarlar üzerinden dikdörtgenin alanı ile beraber çevresi kolaylıkla hesaplanabilir. Tabii dikdörtgenin alanını hesaplamak için belli başlı bazı bilgilere ve formüle ihtiyaç duyulur. Bu bağlamda alan hesaplaması açısından en kolay geometrik şekiller arasında yer aldığını söylemek mümkün.
Dikdörtgenin Alanı Nasıl Hesaplanır?
Dikdörtgen 2 uzun kenarı ve 2 kısa kenardan oluşan bir geometrik şekildir. Aynı zamanda uzun kenarlar ile kısa kenarları karşılıklı olarak birbirine eşittir. Bu doğrultuda dikdörtgenin alanı 1 uzun kenar ile 1 kısa kenarın çarpımı sonucu bulunur. Herhangi bir dikdörtgenin uzun kenarı A olursa ve kısa kenarı B olursa, o vakit dikdörtgenin alanı şu şekilde hesaplanabilir;
Dikdörtgen alanı = A x B
Tabii burada unutulmaması gereken en önemli husus, mutlaka bir uzun kenar ve bir kısa kenarın çarpımının yapılmasıdır. Aksi takdirde dikdörtgen alan hesaplaması yapılamaz. Kenar uzunlukları ne olursa olsun yukarıda verilen formül her daim sabittir. Bu şekilde kolayca bir dikdörtgenin alanı hesaplanabilir.
Dikdörtgenin Alanı Formül ile Hesaplama Yöntemi
Dikdörtgenin alanı belli bir sağ bir formül üzerinden ele alınmakta ve hesaplanmaktadır. Ayrıca alanı en kolay bulunabilen geometrik şekiller içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Diğer yandan kare ile beraber dikdörtgen alanı aynı formül üzerinden hesaplanmaktadır. Buradaki tek fark dikdörtgenin 2 uzun ve 2 kısa kenardan oluşmasıdır. Böylece ele alınacak olan 1 uzun ve 1 kısa kenar çarpımı sayesinde formül bazında alan bulunabilir.
Örnek: Bir dikdörtgenin uzun kenarı 10 cm’dir. Kısa kenarı ise 5 cm olarak bilinmektedir. Peki bu dikdörtgenin alanı kaçtır?
Yukarıda söylendiği gibi bir dikdörtgenin alanı kısa kenar ile beraber uzun kenarın çarpımı üzerinden hesaplanır. Bu formül bazında işlem ele alındığı vakit yukarıdaki dikdörtgenin alan sonucu şudur;
Dikdörtgen adına = 10 cm x 5 cm = 50 cm
Burada unutulmaması gereken diğer bir husus ise ölçü birimlerinin eşit olmasıdır. Yani eğer bir dikdörtgen içerisinde uzun kenar santimetre olarak veriliyor ise aynı şekilde kısa kenar da öyle olmalıdır. Metre olarak verilmiş ise o vakit hem kısa hem de uzun kenar metre üzerinden çarpımını ve alan hesaplaması yapılmalıdır.