EğitimDijital Binyıl Telif Yasası (Dmca) Nedir? Dmca İhlali Ne Demek?

Dijital Binyıl Telif Yasası (Dmca) Nedir? Dmca İhlali Ne Demek?

08.02.2022 - 15:08 | Son Güncellenme:

Dijital Binyıl Telif Yasası birçok kişinin merak ettiği yasalardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından yasalar merak edilen konular arasındadır. Bu nedenle siz de Dijital Binyıl Telif Yasası ne demek öğrenebilir ve buna göre konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Dijital Binyıl Telif Yasası (DMCA) nedir? DMCA ihlali ne demek tüm detayları ile derledik.

Dijital Binyıl Telif Yasası (Dmca) Nedir Dmca İhlali Ne Demek

Dijital Binyıl Telif Yasası 1998 senesinde faal olmuş ABD telif hakkı yasasıdır. Dijital Binyıl Telif Yasası ile telif hakkı ile korunan eserlere erişimlerin kontrol edilmesi sağlanmıştır.

Haberin Devamı

 Dijital Binyıl Telif Yasası (DMCA) Nedir?

 Dijital Binyıl Telif Yasası yani orijinal adı ile Digital Millenium Copyright Act. (DMCA) Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün anlaşmasının uygulandığı bir ABD telif yasasıdır. Bu yasa ile Dijital ortamdaki korunan eserlerin erişimlerini kontrol etmek ve bu erişim hakları ihlal edildiğinde ceza uygulamak mümkündür. İnsanların müzik dosyalarını, yazılımlarını ya da programlarını telif hakkı ile koruyan bir yasa olan DMCA bu eserlerin kullanılması halinde ceza verir ve bu suç sayılır. 

 DMCA İhlali Ne Demek?

 DMCA ihlali telif hakkı ile korunan her türlü dosyanın, eserin ya da programın telif hakkı ödenmeden kullanılması anlamına gelir. Bunların kullanılması suçtur ve bu da DMCA ihlali anlamına gelir. Eserler telif haklarını ihlal ettiklerinde o eserler tespit edilir ve içerik erişim dışı bırakılır. DMCA ihlali bir suçtur ve cezası da vardır.