EğitimDeprem Nasıl Oluşur Ve Neden Olur? Maddeler Halinde Depremin Nedenleri Ve Sonuçları

Deprem Nasıl Oluşur Ve Neden Olur? Maddeler Halinde Depremin Nedenleri Ve Sonuçları

23.03.2022 - 05:31 | Son Güncellenme:

Türkiye, depremlere karşı yabancı olmayan ve depremlerle yaşamayı öğrenmiş olan bir ülkedir. Hemen hemen her yıl en az iki defa büyük depremin yaşandığı bu ülkede depremleri daha iyi anlamak, deprem sonrasında yaşanabilecek olan trajik sonuçlarla karşılaşmamak için çok önemlidir. Deprem nasıl oluşur ve neden olur sizler için derledik.

Deprem Nasıl Oluşur Ve Neden Olur Maddeler Halinde Depremin Nedenleri Ve Sonuçları

Deprem adı ile bildiğimiz doğa olayı, yer kabuğundaki kırılmalar sonucunda ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde etrafa yayılmasıdır.

Deprem Nasıl Oluşur ve Neden Olur?

Deprem, yer kabuğunda oluşan sismik hareketler sonucunda ortaya çıkan fay kırılmalarının meydana getirdiği sarsıntıları tanımlanır. Deprem oluşumu ise, fay hatları üzerinde enerji birikimi şeklinde tanımlanabilir. Bu olay, düşünülenin aksine, yerkabuğunun da hareketsiz değil de aslında hareketli olduğunun bir göstergesidir. Kaotik süreçler de içeren ve fizik bilimi de başta olmak üzere diğer bilim dalları tarafından da dikkatle incelenen bir olgudur.

Dünyanın içyapısı konusunda, jeofizik ve jeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen verilerin desteklediği bir yeryüzü modeli bulunur. Bu modele göre de, yerkürenin dış kısmında yer alan yaklaşık 70-100 km. kalınlığında oluşmuş olan bir taşküre (Litosfer) bulunur. Okyanuslar ve kıtalar litosfer içinde yer alır. Tüm depremler ve jeolojik süreçler Litosfer içinde de meydana gelir. Litosfer ile çekirdek arasında bulunan ve kalınlığı 2.900 km olan kuşağa ise, Manto ismi verilir. Manto'nun altında bulunan çekirdeğin Nikel ve Demir karışımından oluştuğu kabul edilir.

Tektonik plakalar arasında yer alan fay hatlarında ortaya çıkan hareketlenme, deprem dalgalarını meydana getirir. Aynı zamanda bu hareketlenme, asıl yıkıcı güce sahip olan bir enerji türüdür. Bu deprem dalgaları ise, tıpkı havada etrafa yayılan ses dalgaları gibi yerküre de hareket eder. Aynı zamanda yüzeye çıkan bu dalgalar ise bir doğa olayı olan depremi meydana getirir.

Maddeler Halinde Depremin Nedenleri ve Sonuçları

Depremin başlıca neden ve sonuçları şunlardır;

Haberin Devamı

Depremler, "levha hareketi" ismi verilen litosferdeki (taş küre) hareketleri sonucunda meydana gelir.

Bu levhaların altında bulunan manto (kızgın lav) tabakası sayesinde birbirlerine doğru, birbirlerinden uzağa ve birbirine paralel hareket eder.

Yer kabuğunda bulunan bu levhaların kırılması sonucunda boşalan enerji ise, depremlere neden olur.

Depremler sonucunda ise çeşitli yer şekilleri de meydana gelebilir.

Depremlerin en önemli sonucu ise, insan mal ve canına vermiş olduğu oldukça yıkıcı olan zararlardır.

Okyanusa kıyısı olan diğer ülkelerde (ABD, Japonya gibi) Tsunami etkisi de yaratabilir.