26.05.2021 - 14:27 | Son Güncellenme:
Demografi kelimesinin kökeni Antik Yunancaya kadar dayanmaktadır. Kelimenin anlamı ise nüfus bilimi demektir. Bu terim sosyal bilimler dahil olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Demografiden demografik kelimesi türemiştir ve bu kelimenin de anlamı merak edilmektedir.
Demografik Çevre Nedir?
Demografik çevre terimi, nüfus yapısı, özellikleri, trendleri gibi faktörlerden meydana gelen çevre anlamına gelmektedir. Nüfus miktarı nüfus içerisindeki kadın ve erkek oranları, nüfus içinde yer alan yaş grupları, etnik yapı, nüfus içindeki insanların eğitim durumları demografik çevre unsurları arasında yer almaktadır.
İşletmelerin demografik çevre ile etkileşimleri yalnızca ürünlerin değerlendirilmesi amacı ile olmaz. Nüfus, işletmelerin üretim girdisi olan insan kaynaklarını da içerisine almaktadır.
İşletmeler, faaliyet gösterdikleri pazar alanlarına bağlı olarak diğer çevrelerdeki gelişmeleri de takip etmelidir. Büyük şirketler ile farklı pazarlama işlemleri yürüten şirketler sosyokültürel, teknolojik ve demografik çevre faktörlerini de yakından takip etmektedir.
Dış ve genel çevrenin analiz edilmesi dönemin koşulları çerçevesinde ele alınmalıdır. Salgın gibi olağanüstü durumlar karar almayı zorlaştırmış olsa da işletmelerin her zaman ikinci bir planı ve krizi fırsata çevirecek alt yapılarının olması gerekmektedir. Dış çevre analizlerinde yasal çevre, demografik çevre, ekonomik çevre etkili olmaktadır.
Demografik Çevre Faktörleri Nelerdir?
Demografik çevre faktörleri;
İnsanların eğitim durumu
Nüfus büyüklüğü
Gelir dağılımları
Nüfus özellikleri, yapısı ve trendleri
Bölgeler arasında nüfus hareketleri
Kadın ve erkek nüfusunun oranları
Etnik yapılar
Yaş grupları
Bölgeler arasındaki nüfus dağılımı şeklindedir.
Pazar fırsatlarının izlenmesinde önemli olan demografik faktörler ise; işsizlik, eğitim, nüfus şeklindedir.