16.06.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:
Diskriminant konusu polinomların incelenmesi dışına başka matematik alanları içerisinde de kullanılan bir kavramı ifade eder. Bu ifadenin kullanış biçimi konik kesitlerin ve genel itibari ile kuadratik şekillerin çok daha iyi anlaşılabilmesine izin vermektedir.
Diskriminant Nedir?
Diskriminant matematik biliminin içerisinde yer alan cebirsel bir kavramı ifade eder. Gerçel katsayılı olan ikinci derece polinom denklemlerinin çözülebilmesi amacı ile kullanılır. İkinci dereceden daha büyük olan herhangi bir polinomun köklerinin ortaya çıkarılması için bu kavramı hesaplama yöntemi bulunur. Köklerinin toplamı için gerekli olan ifadenin ve ayrıca köklerinin çarpımı için gerekli olan ifadenin bulunabilmesi sureti ile genişletilmiştir. Bir polinom için çoklu olan köklerin var olması ya da yok olması için gerekli olan şart da diskriminantın varlığı ile ve yokluğuyla bulunabilmektedir.
Diskriminant Formülü Nasıl Hesaplanır?
Diskriminant Δ (delta) ile gösterilen matematiksel bir ifadedir. Bununla beraber formülü şu biçimdedir: ax2 + bx +c=0 verilen denklemin diskriminantını ya da deltasını hesaplamak için Δ =b2– 4ac formülü ile işlem yapılır.
Diskriminant Analizi Ne İşe Yarar?
Diskriminant analizi, üstünden ölçüm alınabilen bir birimin sonlu rakamda bilinmekte olan çeşitli kitlelerinden birine atanması işlemini sağlayan istatistiksel bir teknik olarak tanımlanabilir. Bu atama işlemi gerçekleştirilirken birim alınan gözlem değerine bakılarak ait olunan kitleden değişik bir kitleye atanması durumunda, bir hata yapılmış olmaktadır. Diskriminant analizinde ortaya çıkan bu hataya, hata oranı veya hatalı sınıflandırma ihtimali adı verilir. Diskriminant analizinde esas amaç, atama işlemini mümkün olan minimum hata ile yapmaktır.