EğitimDekantasyon Nedir? Dekantasyon İle Ayırma Yöntemi Nerelerde Kullanılır?

Dekantasyon Nedir? Dekantasyon İle Ayırma Yöntemi Nerelerde Kullanılır?

27.04.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Kimyada bazı önemli yöntemler bulunur. Özellikle karışımların birbirinden ayrıştırılması da gerekir. Karışımları birbirinden ayırmak için dekantasyon kullanılır. Dekantasyon nedir? Dekantasyon ile ayırma yöntemi nerelerde kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Dekantasyon Nedir Dekantasyon İle Ayırma Yöntemi Nerelerde Kullanılır

 Dekantasyon, karışımları birbirinden hızla ayırmak için kullanılır. Kimyada önemli bir yöntem olan dekantasyon yapılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. 

Haberin Devamı

 Dekantasyon Nedir?

 Kimyada karışımları birbirinden ayırmak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Dekantasyon da bu karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Dekantasyon ile ayırma işlemi sırasında öncelikle çökelme gerçekleşmelidir. Sedimantasyon, karışımlarda çökelme işleminin olmasına denilir. Üstteki maddenin yüzdürülmesi ile flotasyon olarak bilinmektedir.

 Sıvının dibine çöken bir katı olduğu takdirde üstte yer alan sıvının başka bir kaba aktarılmasına dekantasyon denilmektedir. Dekantasyon genel olarak bir nevi aktarma işlemi olarak da bilinmektedir. Dekantasyon işlemi genellikle iki madde ayarında yoğunluk farkına göre oluşur. 

 Dekantasyon İle Ayırma Yöntemi Nerelerde Kullanılır?

Haberin Devamı

 Dekantasyon ile ayırma yöntemi, dekantasyon işlemi yoğunluk farkına bağlı olarak kullanılır. İki madde arasında bir çökeltinin gerçekleşmesi önem taşımaktadır. Kum ve su en önemli dekantasyon ayrıştırma maddelerinden bir tanesidir. Dekantasyon yöntemi genellikle sanayi ve endüstri alanında kullanılmaktadır. Tıbbi ve biyolojik alanlarda da dekantasyon işlemi yapılabilir. 

 Dekantasyon İle Ayırma Yöntemine Verilecek Örnekler Nelerdir?

 Dekantasyon işlemine pek çok örnek verilebilir. Özellikle en basit hali ile kum ve su dekantasyon yöntemi ile ayrıştırılabilir. İki madde arasında çökelme işlemi yapıldıktan sonra aktarım doğru bir şekilde yapılmalıdır.

 Çökelti dibe çökünce sıvı kısım da diğer bir kabın içerisine alınmalıdır. Aşamalı olarak bu işlem gerçekleştiğinde saf su kumdan ayrılır. Dekantasyon işleminin de doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Temiz karışım ayrılarak çökeltinin daha başarılı bir şekilde çökmesi de sağlanabilir. Dekantasyon işlemi önemlidir.