03.06.2021 - 05:18 | Son Güncellenme:
Dalmaçya, karstik yüksek yaylaların Adriya Denizi üstüne inen bir kenarıyla kıyıya paralel olan reliyef dizilerinin arasına giren denizin ortaya çıkarmış olduğu girintili ve çıkıntılı, adalı, yarım adalı bir bölgeyi ifade etmektedir. Adriyatik denizine açılmış olan kıyılar Dalmaçya olarak isimlendirilir. Dalmaçya kıyı tipinin oluşmasını sağlayan temel etken vadilerin sular altında kalmasıdır. Böylece Dalmaçya kıyıları net bir biçimde oluşur.
Dalmayça Kıyılarının Çevresinde Bulunan Alanlar Nelerdir?
Dalmaçya kıyılarının boyunca devam eden ve Bosna-Hersek'e kadar uzanmış olan bölgede Dinar Dağları bulunmaktadır. Tuna Havzası haricindeki sahalar engebeli ve dağlıktır. Güney kısımda Kapela-Dinar Alpleri, Adriya kıyılarının içerisinde ise Velebit Dağları'na kadar uzanmaya devam eder. Bu dağların yüksek zirveleri bin metreyi aşar. Ülkenin Dalmaçya kıyıları karstik açısıdan oldukça zengindir.
Dalmaçya Kıyılarının Özellikleri Nelerdir?
Karstik bir oluşuma sahip bölgenin kıyıları fazla girintili çıkıntılı olup bu alan içerisinde pek çok ada yer alır. Bu kıyı biçimine fiziki coğrafyada Dalmaçya kıyı tipi adı verilir. Dalmaçya kıyı tipinin görülmüş olduğu alanlarda dağlar kıyıya paralel bir biçimde uzanır. İklim ise iç kesimlere doğru sokulamamaktadır. Dalmaçya tipi kıyılarda denizin derinliği oldukça fazladır ve buna karşın kıta sahanlığı dardır.
Dalmaçya Kıyı Tipi Ülkemizde Hangi Bölgelerde Görülür?
Dalmaçya kıyı tipi, denize paralel olarak uzanan kıyıların suların altında kalması sebebi ile oluşan adalı bir kıyıdır. Akdeniz içerisinde Antalya yöresinde Teke'de, Kaş, Fethiye gibi bölgelerin arasında Dalmaçya kıyı tipini görmek mümkündür.