EğitimCopyright Ne Demek, Türkçesi Nedir? Copyright Ne İçin Kullanılır?

Copyright Ne Demek, Türkçesi Nedir? Copyright Ne İçin Kullanılır?

02.06.2022 - 12:10 | Son Güncellenme:

Copyright kısaca telif hakkı olarak bilinir. Herhangi bir kişinin kendisinin üretmiş olduğu düşünce veya sanat ve benzeri gibi unsurların mülkiyet hakkını kendisinde olmasıdır. İşte copyright kelimesi için öne çıkan detaylar.

Copyright Ne Demek, Türkçesi Nedir Copyright Ne İçin Kullanılır

Kişi ya da kişilerin fikri emeği üzerinden, yaratmış oldukları düşünce ve sanat hatlarının kendinde olması copyright kelimesini taşımaktadır. Yani eş anlamlı Türkçe karşılığı olarak telif hakkı olarak bilinir.

Haberin Devamı

 Copyright Ne Demek?

 Copyright kelimesi İngilizce kökenli olarak fikri düşünce ve sanat haklarının kullanılması ve kopyalanması konusunda yasal hakları ifade etmektedir. Bu yasal hakların bireyin kendisinde olduğunu gösterir. Herhangi bir şekilde izni olmadan başka biri bu hakları yasal yöntemler dahilinde kullanamaz.

 Copyright Türkçesi Nedir?

 Türkçe karşılık olarak kısaca copyright kelimesi telif hakkı anlamına sahiptir. Bu kelime fikri ve sanat üzerinden mülkiyet haklarının yasal yollardan kişinin kendisinde olmasının göstermektedir. Örneğin bir kitap, herhangi bir teknolojik ürün, fikri düşünce ve benzeri gibi pek çok unsur bu konuda öne çıkar.

 Copyright Ne İçin Kullanılır?

 Kanuni yönden kişinin kendi fikri, düşüncesi ve sanat gibi yaratmış olduğu unsurlara sahip olması üzerinden copyright kelimesi kullanılır. Yani yasal hakları ifade etmektedir ve ayrıca telif hakkı üzerinden Türkçe karşılığı bulunur. Bu haklar yasal yollarla tamamen sanat veya düşünceyi yaratmış olan kişiye aittir. Bu mülkiyet dahilinde herhangi bir noktada, kişi kendi yaratmış olduğu çalışmaları yasal yollar dahilinde kullanabilir.