25.03.2021 - 12:07 | Son Güncellenme:
Dünyanın her bir köşesinde farklı yeryüzü şekilleri ve farklı yapılar bulunmaktadır. Dünyanın modernleşmesi ve karmaşıklaşması ile birlikte bazı yapıların veya bölgelerin nerede olduğunun bilgisi çok daha büyük önem taşımaktadır. İşte bu durumda, herhangi bir noktanın dünya üzerinde kolaylıkla bulunabilmesini sağlamak amacıyla coğrafi konum kullanılmaktadır.
Coğrafi Konum Nedir?
Coğrafi konum, dünya üzerinde bulunan herhangi bir noktanın paralel ve meridyen gibi ölçü birimleri aracılığıyla yerinin belirlenmesidir. Bu ölçü birimleri, o kadar detaylı bir ölçüm birimidir ki dünya haritası üzerinde en ufak noktalar dahi belirlenebilmektedir. Bundan dolayı GPS gibi dünyayı tarayan sistemlerde temel olarak kullanılan ölçü birimleri arasındadır.
Coğrafi Konum Türleri Nelerdir?
Coğrafi konum türleri ikiye ayrılmaktadır: matematiksel konum ve özel konum. Matematiksel konum, bir noktanın enlem ve boylamına göre bulunarak hesaplanır. Enlem ve boylamların nerede olduğu bellidir. Bunlardan yola çıkarak herhangi bir nokta Dünya üzerinde matematiksel olarak hesaplanabilir. Özel konum ise bir noktayı diğerlerinden ayıran kendine has özelliklerdir. Örneğin Türkiye, Asya ile Avrupa arasında köprü durumundadır. Bu durum, Türkiye'nin özel konumundan ileri gelmektedir.