03.03.2021 - 13:33 | Son Güncellenme:
Coğrafi Keşifler, 15 ve 16. yüzyıllarda modern dünyanın tarihinde önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Bartholomew Diaz, Christopher Columbus ve Ferdinand Magellan gibi denizcilerin maceracı ruhu, nihayetinde bu tarihi keşiflere yol açtı.
Coğrafi Keşifler Nedir?
1453 yılın Osmanlı İmparatorluğu Doğu'ya giden önemli ticaret yolu olan Konstantinopolis'i ele geçirdi. Böylece Türkler, Avrupa'nın Doğu ile ticaretini kontrol etmeye başladı. Mallara ağır vergiler koydular. Öte yandan Arap tüccarlar ticaretlerini Hindistan kıyılarında sürdürdüler. baharat ticaretinden büyük karlar elde ettiler. Bu nedenle Avrupalılar Doğu'ya alternatif bir rota bulmak zorunda kaldılar.
Coğrafi Keşiflerin Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?
Rönesans ruhu ve bunun sonucunda ortaya çıkan bilimsel keşifler de coğrafi keşiflerden sorumluydu. Gemi inşa sanatı, Mariner's Compass'ın icadıyla birlikte gelişti. Astronomik ve diğer bilimsel keşifler, maceracıların yeni deniz yollarını keşfetme umudunu artırdı.
Marco Polo ve Nicolo Polo'nun Çin ve Hindistan hakkındaki seyahat kayıtları, Avrupalılar arasında Doğu ülkelerinin muazzam zenginliği konusunda büyük bir heyecan uyandırdı. Yolculuklarla ilgili diğer açıklamalar da keşifleri teşvik etti. Bir Tüccar El Kitabı, Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki bilinen tüm ticaret yollarını tanımladı. Haçlı seferleri düzenlenmeye başladı.
Coğrafi keşiflerin dünyanın birçok yerinde ekonomik, politik ve sosyal koşullar üzerinde derin bir etkisi oldu. Avrupa'da ticaret ve sanayide muazzam bir gelişmeler meydana geldi. Ticaretin genişlemesi, gemi inşa endüstrisinin gelişimini teşvik etti. Ticaret büyük ölçekte geliştikçe anonim şirketler ve bankacılık işletmeleri ortaya çıktı. Avrupalı şirketler ticaret merkezlerini Asya, Afrika ve Latin Amerika'da kurdu. Ticaret şirketleri yavaş yavaş siyasi gücü ele geçirdiler ve kendi bölgelerinde kendi yönetimlerini kurdular. Bu durum Sömürgeciliğe ve Emperyalizme yol açtı.
Coğrafi keşifler Avrupa'daki aşırı nüfus sorununu çözdü ve birçok Avrupalı Amerika kıtalarına yerleşmeye başladı. Kölelik sistemi takip edildi. Amerika'daki Avrupalı yetiştiriciler, tarlalarında çalışmak için Afrika'dan zenci köleleri ithal ettiler. Yeni koloniler Avrupalı güçler arasında karşılıklı rekabete yol açtı ve nihayetinde savaşlarla sonuçlandı.