21.04.2010 - 15:37 | Son Güncellenme:
Bu Çocuklar Dünyanın Tek Yerlerde sürünerek sorf yapan, karnı burnunda halay çeken, çocuk tekerlemesi okuyan, bale yapan müdürler doktorlar, avukatlar... Erenköy Deha Bilim Sanat Anaokulu’nun Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirdiği ve 8 yıldır devam eden sıra dışı 23 Nisan kutlamalarında bu yıl da anne ve babalar sahnede, çocuklar izleyici koltuklarında olacaklar.
Yer:Anabilim Eğitim Kurumu
Adres:Şenol Güneş Bulvarı.İkbal Caddesi Kahraman Sokak No:1 Çamlık K.Ataşehir/İstanbul Tel
(0 216)526 32 32
Saat:16:00-18-30
Neden?
Hepimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili iyi ya da kötü anıları vardır. “23 Nisan, çocuk bayramıdır. Kötü çocukluk anısı olmaz” diyebilirsiniz. Ama, aslında birçoğumuz biliriz ki bayram heyecanını gölgeleyen gösteri çalışmları, güneş ve ayakta kalınan uzun saatler sonrasında daha da çekilmez hale getirdi. Çocuk kalbimizde yaşadığımız bayram sevinci bu uzun çalışmalarla yerini sıkıntı ve yorgunluk ile karışık bir duyguya bırakırdı.
Belki de Mustafa Kemal Atatürk bu günü geleceğin büyükleri olan çocuklara armağan ederken farklı bir bayram hayal etmişti. Onun hayalindeki bayramlarda çocuklar gönüllerince eğlenmeliydi, bayram heyecanlarını uzun ve sıkıcı provalar sonucu gösteri salonlarında ya da stadlarda bırakmamalıydı belki de. Zaten kim çocuk bayramıyla ilgili sıkıcı çocukluk anıları olsun ister ki?
Bazı çocuklar bayramlarda devlet büyüklerinin koltuklarına oturma şansını bulabiliyor; ama ya gösteri yapma telaşında bayram sevincini unutanlara ne olacak? Devlet büyüklerinin koltuğuna oturamayan çocukların gösteri salonunda sahnede değil de izleyici koluklarında olduğunu düşündünüz mü hiç? “Nasıl olur? O zaman gösteriyi kim yapacak?” diyorsanız Erenköy Deha Bilim Sanat Anaokulu’nun 23 Nisan gösterilerini izleyebilirsiniz.
Deha’da bayram heyecanı Mart Ayı’nda başlar. Çocuklar izleyecekleri sürpriz gösterilerin merakı içerisinde bayram heyecanını kalplerinde canlı tutarlar. Gösteriyi hazırlayanların heyecanı da görülmeye değerdir doğrusu. Anneler, babalar, öğretmenler, okul yöneticileri... hepsi birden yoğun bir çalışmanın içine girerler bayram öncesi. Yerlerde sürünerek orff yapanlar, karnı burnunda halay çekenler, çocuk tekerlemesi ve şiiri okuyanlar, bale yapan müdürler doktorlar, avukatlar... Deha’da büyükler, çocuklar için neşeli bir gösteri hazırlarken çocuklar da gösteri öncesinde ailelerinin ve öğretmenlerinin heyecanını bastırmak için şarkılar öğrenir. Gösteri çocukların kısa saygı duruşunun ardından istiklal marşını söylemesi ve öğrendikleri şarkıları sergilemeleri ile başlar. Daha sonra çocuklar protokol koltuklarında yerlerini alır ve sahne velilerin olur. Gösteri sırasında çocuklarının heyecanını ve mutluluğunu gören anne babalar bir aylık yoğun çalışmanın verimini fazlasıyla alırlar. Çocuklar sahnede büyükleri izlerken hem rahat koltuklarında bayramın keyfini çıkarırken hem de mutlu çocuk bayramı anıları biriktirirler. Günün sonunda geriye tatlı yorgunluklar ve amacına ulaşmış bir çocuk bayramı kutlamasının verdiği huzur kalır. O yıl çocuklarını mezun edecek aileler yıllardır süren emeklerinin karşılığında Deha’dan birer “Uzman Anne Baba Diploması” alarak ayrılır.
NOT: Bu sene yapılan çalışmalar: aşuk maşuk, orff, bale, folklör, çocuk şiirleri ve tekerlemeler....