EğitimCıf Ne Demek? Cıf Teslim Şekli Nedir, Farkları Nelerdir?

Cıf Ne Demek? Cıf Teslim Şekli Nedir, Farkları Nelerdir?

21.04.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:

CIF İngilizce bir terimin kısaltılmış halidir. Dilimize de bu şekilde girmiştir. CIF kısa olan bu sözcüğün uzun hali Cost İnsurance Freight olaraktır. Bu sözcüğün karşılığı sigorta, navlun ve mal bedeli gibi anlamlara karşılık gelmektedir. Uluslararası ticarette terim olarak kullanılmaktadır. Konunun çok daha iyi anlaşılması adına CIF ne demek, teslim şekli nedir ve farkları nelerdir konularını detayları ile derledik.

Cıf Ne Demek Cıf Teslim Şekli Nedir, Farkları Nelerdir

CIF uluslararası ticarette bir malın teslimat şekli olarak da kullanılmaktadır. Ticaret sektörüyle ilgilenenler bu terime sıklıkla rastlamaktadır. Günümüzde de Türkiye uluslararası ticaret işlemlerinde de CIF teslim şekli farkları nedeniyle tercih edilmektedir.

CIF Ne Demek?

Kelime anlamı navlun, mal bedeli ve sigorta olan uluslararası ticarette ilgili terime CIF denir.

Bu terim ithalat ve ihracat işlemlerinde taşınan malın ya da ürünün daha önce belirlenmiş olan limana kadar olan süreyi kapsayacak şekilde ortaya çıkan taşıma masraflarının tamamıyla ihracatçı olan firmaya ait olduğunu ve bu firma tarafından karşılanacağını belirtmektedir.

CIF Teslim Şekli Nedir?

CIF teslim şekli, 2020 yılında yer alan 11 adet farklı teslim şekli arasında C grubu olarak isimlendirilir.

Uluslararası ticaret sektöründe yani ithalat ve ihracat işlerinde en çok kullanılan, yapılacak olan ürün taşıma işinin her özelliğinin satıcı firma tarafından organize edildiği teslimat çeşididir.

CIF Teslim Şekli Farkları Nelerdir?

En çok kullanılan CIF teslim şekli farklarını aşağıda sizler için listeledik:

Haberin Devamı

İhracatçı firma satıcı olan firmadır. Yani hizmetini, malını ya da ürününü uluslararası ticarette karşı taraftaki başka bir firmaya bir bedel karşılığında satar.

Satıcı firma ve alıcı firma arasında teslimat öncesinde bir sözleşme imzalanır.

Bu sözleşmede taşıma şartları, mal güvenliği gibi bazı olgulara yer verilir.

Sözleşmede yer alan taşıma şekli eğer CIF teslim taşıma şekliyse satıcı bunu kabul etmiş demektir.

Satıcı firmanın kabul etmesiyle ürünün teslimat aşamasında bütün masrafları kendisi karşılar.

Bu masrafların karşılanması olayı malın ya da ürünün belirtilen yere kadar olan kısmını kapsamaktadır. Mal teslim edildiğinde masraf karşılama da ortadan kalkar.

Bu taşıma şekli en büyük avantajıyla alıcı olan firmaya yarar sağladığı gibi malını koruma altına alan ve satışı kolaylaştıran satıcı firmaya da avantaj sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Gümrük işlemleri, liman masrafları, ürünün sigortasının yapılması işlem ve masraflarını satıcı karşılar.

Böylece hem alıcı için hem de satıcı için ithalat süreci daha kolay, basit, avantajlı ve güvenli olarak gerçekleştirilir.