26.05.2021 - 01:39 | Son Güncellenme:
Üniversiteye başlayanlar ya da bu konu ile ilgili olanlar, internetten genel olarak çan eğrisini inceler. Sınavlarla ilgili bir konu olması ile beraber, bu sistemin nasıl uygulandığı da merak edilen konulardan biridir. Böylece özellikle öğrenciler buna göre kendi sistemine ayarlar ve notlarını dengeler.
Çan Eğrisi Ne Demek?
Sınıf ortalamasının hesaplanması ile beraber geçer notun belirlenmesine çan eğrisi denir. Böylece not hesaplama yöntemi buna bağlı olarak şekillenir ve taban geçer puan elde edilir. Bu doğrultuda herhangi bir sınıf içerisindeki tüm sınavların ortalaması öncelikle ele alınır. Daha çok üniversitelerde bu uygulama gerçekleşir ve öğrencilerin geçmesi gerektiği en düşük puan ortaya çıkarılır. Bu da çok daha adil ve aynı zamanda sınıfı anlatan bir sistem yapısı ortaya çıkarıyor.
Üniversitelerde Çan Eğrisi Sistemi Nasıl Uygulanır?
Bazı üniversite öğrencileri çan eğrisi severken bazıları ise pek fazla sevmez. Ancak genel olarak Türkiye'deki üniversitelerin büyük bir çoğunluğunda bu uygulama ele alınır. Bazı üniversitelerde ise bu sistem kullanılmaz ve normal not ortalaması üzerinden bireysel olarak sonuç çıkarılır.
- Öncelikle öğrencilerin aldıkları not ortalaması hesaplanır.
- Daha sonra yapılacak istatistikler kapsamında işlemler ile beraber, notların değişim aralığı belirlenir.
- Hesaplamalara bağlı olarak da artış azalış miktarlarının tespit edilmesi sağlanır.
- Sonuç olarak öğrencilerin geçmesi gerektiği taban puan ortaya çıkarır.
Uygulama ile beraber sınıf ortalaması üzerinden öğrencilerin geçmesi gerektiği sonuç meydana gelir. Bu da doğal olarak sınıf ortalamasını ve aynı zamanda sınıf düzeyinin ne olduğunu gösterir.